Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL

Aku ambil dari blogger tojiali yang mengajar bagaimana nak setup blogspot kepada .com yang menggunakan NetKL.
Memang cukup mudah jika kita ikut satu persatu arahan yang diberi. So aku copy habis artikel beliau ni dan masukkan ke post aku. Mohon sharing bro!!
Sambungkan domain name ini ke blog anda. Lepas ni dah takde dah .blogspot.com kat belakang, tinggal .com je. Barulah nampak kemas sikit. P/s: masa nak beli domain korang boleh tick untuk minta pihak mereka tolong setupkan dengan bayaran RM3. Pandai kan diorang niaga, kalau jenis yang malas, mesti tick jer, padahal boleh setup sendiri.
Sila pergi ke http://mydomain.netkl.com dan login. Pilih customer.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Letakkan mouse pada menu Manage Orders dan klik pada List/Search Orders. Kemudian keluar la paparan macam nombor 2. Klik pada domain name yang korang nak setup.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Lepas dah klik, dia akan pergi ke satu laman, skrol ke bawah sampai jumpa DNS Management. Klik pada Manage DNS.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Lepas tu, akan keluar satu pop-up. Klik pada Add a Record. (Note *)
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Dia akan keluar macam ni.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Untuk ruang Host Name, biarkan kosong. Biarkan nilai default pada TTL. Untuk IPv4 Address, masukkan 216.239.32.21
Tekan Add Record.
Tekan lagi Add A Record macam dalam langkah yang ditanda (Note *) di atas.
Ulang untuk 3 kali lagi dengan nilai IPv4 Address berikut:
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Seterusnya klik pada CNAME Records. Klik pada Add CNAME Record. (Note **)
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Untuk ruang Host Name taip www
Untuk Value, tick pada pilihan kedua dan taip ghs.google.com
TTL biarkan default macam tu.
Klik Add Record.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Sekarang pergi ke blog yang korang nak setkan domain name. Klik pada Settings, pilih Basic dan klik +Add a custom domain.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Masukkan alamat domain yang telah korang beli dan klik Save. Maka akan keluar la error seperti di bawah. Relax, jangan panik. Note code 1 dan code 2.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Pergi balik ke langkah yang ditanda (Note **). Klik Add CNAME Record.
Kalau tadi kita masukkan www dan ghs.google.com, kali ni kita masukkan code 1 dan code 2 pula.
Pergi semula ke blog. Use a missing files host? Biarkan sebagai No. Kali ni try klik save. Mungkin korang pun akan keluar error macam ni. Serius, aku pun tak tahu kenapa. Aku try klik save banyak kali, maka dia tetap error. Yang ni error 12, ada error 8 la, error 6 la dan segala mak nenek error dia keluar.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Korang jangan menggelabah pulak. (Padahal aku memang menggelabah giler time ni). Mungkin ayat ni boleh tenangkan sedikit perasaan korang. Diambil dari Google support.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Aku tunggu kejap, tak sampai 15 minit pun (rasanya). Cuba tekan save sekali lagi dan Alhamdulillah, berjaya.
Cara Setup Blogspot Ke .com Guna NetKL
Tekan Edit lagi sekali dan pastikan korang tick Redirect to www.
Kalau tak nanti, bila ada orang taip nama blog korang tanpa www, dia akan tunjukkan page error.
Itulah sahaja post untuk kali ini. Bagaimana? Berkobar-kobar tak nak ada domain sendiri. Terpulang la pada korang nak beli domain kat mana, tapi kalau nak ikut 100% tutorial yang ini, maka daftarlah dengan NetKL.. 

Tags:

Share:

0 comments