Header Ads

Kisah Sebenar Gaduh Lowyat 11 July 2015

Kisah Sebenar Gaduh Lowyat 11 July 2015
Peguam bela bagi tiga remaja lelaki yang direman susulan kekecohan di Plaza Low Yat Sabtu lalu memberitahu hanya 30 peratus daripada dakwaan yang menjadi viral adalah benar manakala selebihnya ditokok tambah untuk mendapat perhatian ramai.

Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, dalam pertemuan bersama dua remaja yang direman sehingga esok di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi pagi tadi, kes berkenaan sebenarnya berpunca daripada salah faham sebelum tercetusnya pergaduhan membabitkan kumpulan yang ramai.

“Saya tidak dapat mendedahkan secara terperinci perbualan selama 20 minit pagi tadi kerana akan menggangu siasatan polis dan proses pembelaan kelak.

“Cuma perlu diketahui remaja terbabit bukanlah mewakili mana-mana pertubuhan pun dan mereka pun tidak sangka kes ini boleh menjadi besar sehingga mencetuskan isu perkauman.

“Ini perlu dihentikan demi keharmonian kaum di negara ini,” katanya ketika ditemui Harian Metro di pejabatnya di sini, hari ini.

Kisah Sebenar Gaduh Lowyat 11 July 2015

Kisah Sebenar Gaduh Lowyat 11 July 2015

 Report Polis
Pada 11 JUL 2015 jam 2231, satu laporan polis telah dibuat oleh seorang lelaki cina berkaitan pergaduhan di Upper Ground, Low Yat Plaza. Laporan polis ini dibuat di Balai Polis TUN H.S.LEE dan dijadikan Thsl Rpt:-23377/15. Laporan polis ini berkait ekoran kes curi yg dijadikn Thsl Rpt:-23347/15.

Butir-butir Pengadu
————————

2.(a) Butir-butir pengadu Thsl Rpt:- 23377/15 adalah seperti berikut :-

Nama : NG Han Sang
No KP : 800411145489
Umur : 35 Tahun 3 Bulan
Pekerjaan : Peniaga
Alamat : Blok 69-04-11 Bandar Baru Sentul,51000,KUALA LUMPUR.

(b) Butir-butir pengadu Thsl Rpt:- 23347/15 adalah seperti berikut :-

Nama :SEE Ming Ho
No KP : 871102236019
Umur : 27 Tahun 8 Bulan
Pekerjaan : Pekerja kedai telefon
Alamat : 4Q,blok 4,Perumahan Awam Sri Pulau Pinang,Jalan Ikan Emas,KUALA LUMPUR.

Ringkasan Laporan Polis
—————————-
3. Ringkasan laporan polis adalah seperti berikut :-

(a) Thsl Rpt:-23377/15
Pada 11 JUL 2015 jam 2000 pengadu telah menerima panggilan daripada supervisor kedai telefon milik pengadu di lot G 31 Low Yat menyatakan ada kes gaduh telah berlaku.Setelah bertanya dengan pekerja yang lain pengadu mendapat tahu petang tadi terdapat kes curi di upper ground dan tempat yang berlakunya pergaduhan ini adalah kedai yang menangkap lelaki melayu yang telah curi telefon bimbit petang tadi. Pekerja pengadu menyatakan kekecohan itu dilakukan oleh 7 lelaki melayu. Mereka telah pecahkan kedai dan juga telefon bimbit serta telah memukul 2 pekerja pengadu dan mengalami kecederaan. Pengawal keselamatan dah cuba untuk meleraikan kekecohan tersebut tetapi tidak diendahkan. Lelaki melayu tersebut menyatakan bahawa bapanya polis dan tak takut pun masuk dalam lokap. Apabila ramai pekerja di dalam Low Yat berada di kawasan tersebut, kesemua mereka melarikan diri. Pekerja saya dapat menangkap gambar dan video semasa kekecohan berlaku.

(b) Thsl Rpt:-23347/15.
Pada 11 JUL 2015 jam 1647 semasa pengadu sedang menjaga kedai telefon bimbit di alamat Techasia Boutique lot UG k021, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang KUALA LUMPUR telah datang 1 lelaki Melayu melihat dan meminati satu telefon jenis lenovo jenis s860. Lelaki tersebut telah meminta kurangkan harga dan pengadu bersetuju untuk mengurangkan harga, Lelaki melayu tersebut telah bersetuju untuk membeli telefon tersebut. Apabila pengadu leka untuk mengambil free gift untuk diberikan kepada lelaki tersebut pengadu dapati lelaki tersebut telah hilang. Pengadu menjerit menyatakan pencuri apabila nampak lelaki melayu tersebut sedang turun dari tangga bergerak dan pada masa yang sama orang ramai berjaya menangkap lelaki berkenaan di tingkat bawah. Pengadu mendapati telefon itu telah tiada pada lelaki tersebut telah menyerahkan lelaki tersebut kepada pengawal keselamatan dan semasa di dalam bilik pengawal keselamatan lelaki melayu itu menyatakan yang beliau orang kuat Bukit Bintang. Pengadu telah hubungi pihak polis dan mereka telah dibawa ke balai polis untuk membuat laporan.

Tindakan Polis
—————–
4.Kedua-dua kes ini telah dirujuk kepada INSP. SHAHRIR bin MOHAMAD – Pegawai Penyiasat IPD DANG WANGI untuk siasatan lanjut. Thsl/23377/15 disiasat di bawah sek 147kk & 427kk manakala Thsl/23347/15 disiasat di bawah sek 379kk.

5. Tangkapan Thsl/23377/15 ialah MOHAMAD KHAIRUL AZMI bin MAZLAN No KPT: 930122-14-5947. Tangkapan Thsl/23347/15 ialah SHAHRUL ANUAR bin ABDUL AZIZ No KPT 930515-08-6247. Kedua-dua saspek direman 3 hari mulai 12/7/2015.

Siasatan Awal SB DW
————————-
6. Kedua-dua saspek tlh pergi ke Low Yat Plaza utk beli HP, SHAHRUL tlh melarikn HP namun orang awam tlh melakukn tangkapan & menyerahkn kedua-dua saspek kpd pengawal keselamatan. Anggota MPV tlh membuat tangkapan semula utk dibawa balik ke balai THSL. Walau bagaimanapun, KHAIRUL tlh dibebaskn.

7. KHAIRUL tlh panggil geng2nya utk pergi ke kedai OPPO Plaza Low Yat utk balas dendam.

8. Hasil siasatan & soal siasat SB DW adalah spt berikut:-
i) SHAHRUL mengaku mencuri telefon bimbit namun tlh jatuh ketika melarikn diri.
ii) CCTV tlh merakamkan perbuatan SHAHRUL melarikn telefon bimbit.
iii) Mengaku mereka telah ambil dadah sebelum pergi ke Plaza Low Yat.
iv) KHAIRUL telah mengaku panggil geng utk membalas dendam di Plaza Low Yat. Antara geng2 yg dikenalpasti adalah Ayie, Mat, Tiger (Anggota Polis KS Ampang Jaya), Wan, Ali & Baby.

Mesyuarat Perancangan T/KPD DW
————————————
9. Mesy tlh dipengerusikn olh T/KPD DW pd 12/7/2015 jam 1430-1520 di IPD DW bersama BSJ DW, SB DW & D7 Bkt Aman. T/KPD DW tlh mengarahkn tindakan berikut:-
i) Usaha mengesan geng2 yg masih bebas.
ii) Buat urine test
iii) Menangkap lelaki Cina yg terlibat dlm pergaduhan sebagai tindakan neutralise.
iv) Kawat cam kedua-dua pihak.
v) sediakn fakta kes untuk KP & KJSJ membuat sidang media pd isnin.
vi) statik anggota mpv & urb di Plaza Low Yat utk mengelakkan sebarang tindakan mana2 pihak menjurus ketegangan perkauman.

Reaksi2 Blogger
——————
10. Reaksi2 yg terdapat di laman blogger adalah seperti berikut:-

a) Reaksi blog Cina
– Dunia dah berubah, tak sangka pencuri berani balas dendam.
– pengawal keselamatan tidak berguna, hanya menyaksi sahaja.
– mengkritik kaum melayu menberi alasan mereka terbeli hp klon, namun persoalannya ia adalah kedai oppo berlesen maka tak mungkin jual hp klon.
– pengawal keselamatan semua warga asing, tidak profesional.
– pengawal hanya buli orang awam sahaja.
– melayu tak guna.
– malaysia tak ada undang2.

b) reaksi blog Melayu
– Jgn satu hari nanti Cina di Tanah Melayu ni jd mcm Cina di Indonesia. Baru makan xhabis.
– penjual hp cina penipu, kaki kencing
– Mana melayu2 kita ni tak duduk diam. Skrg cina sudah pijak atas kepala melayu.. takkan nak kasi muka lagi.. jangan sampai 13may berulang kembali.

Ulasan
——-
11. Dilihat punca utama kekecohan ini adalah rasa tidak puas hati oleh sekumpulan remaja melayu ekoran seorang kawan mereka telah ditangkap dan dituduh mencuri telefon di salah sebuah kedai di Plaza Low Yat.

12. Insiden ini menjadi viral ekoran orang ramai telah upload video2 & gambar2 kejadian ke dlm blogger & seterusnya mengeluarkn komen2 berunsur perkauman tanpa mengetahui keadaan sebenar insiden pergaduhan tersebut.

13. SB DW tlh mencadangkn supaya tangkapan dibuat ke atas beberapa lelaki Cina yg terlibat dlm pergaduhan tersebut sebagai langkah neutralise isu sensitif perkauman. Selain itu, sidang media pihak polis perlu menerangkan fakta kes secara betul supaya perkara ini tidak berpanjangan.

14. Anggota sektor SB juga tlh diarahkn utk menjumpai tokoh2 masyarakat supaya tidak mengambil tindakan sendiri &  serah kpd pihak polis utk siasatan. Tq.
[12/07/2015 22:31] +60 19-973 4469: Ydh Dato/tn.

Utk makluman situasa semasa di Plza Low Yat berakhir jam 2045..

1. Lokasi kumpulan Ali Tinju sedang berada di hadapan Restoran Nasi Kandar Arraaziq Jalan Bulan;

2. Lokasi kenderaan dari Keramat berada di belakang Plaza Low Yat dan sesetengah berada di hadapan Plaza Low Yat.

3. Jumlah keseluruhan kaum Melayu yg hadir seramai 60 orang.

Butir2 kenderaan & perkembangan lanjut menyusul. Sumber Dari THEHYPEMEDIA.COM







No comments