Penggunaan Gear Automatik Kereta

Tukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearboxanda rosak dan kos gearbox kereta sangat mahal.

Harap selepas baca, dapat kongsikan kepada rakan-rakan anda.JANGAN TUKAR GEAR “P” DI TRAFFIC LIGHT

Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light.

Senang untuk teka, sebab lampu reverse akan nyala sekejap.Bayangkan kalau pemandu terkejut sebab lampu trafic light dahhijau lama & kereta belakang dah hon2 je. Tertekan pedal minyakdulu baru masuk gear.

Jawabnya, gear anda boleh rosak ataucepat rosak.

Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light:
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki

Bila nak jalan balik:
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak

PENGGUNAAN TOMBOL/BUTANG PADA GEAR
1. tekan tombol semasa menukarP > R ,R > PR > NN > RD > L/D2L/D2 > D2.
Jangan sesekali tekan antaraN > DD > ND > D3D3 >

KENAPA?Ini adalah untuk mengelakkan daripada anda terlajak tolak gear.Jika terlajak, gearbox anda boleh rosak.

Contohnya. dari gear D, anda ingin tolak ke N. Sekiranya tak tekan tombol gear, anda tak dapat tolak lebih kerana ia tersekat di N. Tetapi jika anda tekan tombol, anda boleh menolak gear terus ke R.

Contohnya, semasa ingin berhenti kereta, anda ingin menolak ke gear N dari gear D. Oleh kerana anda menekan tombol gear,kemungkinan tertolak ke gear R adalah tinggi.

Jika kereta belum berhenti sepenuhnya, gearbox boleh rosak. akibat pertukaran mengejut dari D terus ke R secara tidak sengaja akibat tertekan tombol.

Kalau yang lekok-lekok tu, takde tombol. Berikut adalah susunan gear untuk gearbox auto:
P – parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda.gear akan disekat.jadi kereta anda takkan bergerak walaupunhandbrake tak ditarik.
R – reverse, untuk mengundur kereta anda
N – neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau trafficjem, alihkan ke gear neutral. bukan parking! jika anda perasan,gear D ke N tidak perlu menekan kekunci pada tombol gear.
D – drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive – gear akan menyekat untuk masuk ke gear 4.

Gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 shj3 – setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3 untuk menurunkan gear dari 4 ke 32 – ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidakakan masuk ke gear seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu
L – Low gear, gear pertama

sumber: siemens-melayumaju.blogspot.com

Share:

0 comments