Home » » Arak Halal Bakal Di Jual Di Malaysia

Arak Halal Bakal Di Jual Di Malaysia

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Friday, November 27, 2015

Arak Halal Bakal Di Jual Di Malaysia

Pelik memikirkan sebagai orang islam kita membenarkan diri ini menghalalkan air miuman yang sah tapi dipanggil arak halal dan tragisnya botolnya juga serupa botol arak.

Kenapa ia tidak dibotolkan mengikut acuan yang tidak mengelirukan. Kenapa ia harus berbentuk botol arak dan kenapa ia dipanggil arak halal?

Sebenarnya ia adalah teknik perniagaan dimana islam tidak membenarkan umatnya meminum arak. Lalu mengubah suai botol menjadi bentuk arak dan panggil ia arak.. Maka sifat ingin tahu umat islam kononnya mereka boleh meminumnya api ia tidak haram!!

Namun apabila niat kita membuat sesuatu dan menyerupai sesuatu yang haram. Maka ianya halal kerr..
Alamak!! Pening kepala aku....hehehehe.


KUALA LUMPUR 7 Mei - Malaysian Iranian Corporation Sdn. Bhd. (MICSB), pemegang hak eksklusif bagi pengedaran minuman bir tanpa alkohol jenama 'Istak' dari Iran, bakal membuka sebuah kilang di negara ini dengan pelaburan hampir RM50 juta.

Pengarah Urusan MICSB, Mahdi Bagherian berkata, pelaburan itu merupakan langkah pertama untuk produknya meneroka pasaran Malaysia dan Asia Tenggara.

Tiga lokasi yang dicadangkan bagi pembinaan kilang itu ialah di Pelabuhan Klang, Melaka, dan Johor Bahru, katanya.

"Minuman tanpa alkohol atau halal ini merupakan produk terbaru yang dipasarkan ke negara ini malah permintaan terhadapnya amat menggalakkan terutamanya bagi pelanggan bukan Islam dan penggemar minuman alkohol yang mahu mencari alternatif lain," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Istak dihasilkan melalui pemilihan malt (bijirin biasanya barli yang diperam) paling berkualiti dan dikeluarkan menerusi syarikat yang berpengkalan di Iran, Arpanoosh Industrial Co. yang berpangkalan di Iran.

Syarikat dengan keupayaan pengeluaran 35,000 botol sejam itu memiliki barisan pengeluaran terbesar di samping keupayaan teknologi mesin paling terkini dari Jerman.

Menurut Bagherian, produk tersebut masih baru di pasaran tempatan namun produk tersebut akan dijual di pasar raya besar, pasar raya dan hotel-hotel di seluruh negara.

Arak Halal Bakal Di Jual Di Malaysia
Katanya, ketika ini syarikat yang beroperasi di Putrajaya itu mengimport kira-kira 20 buah kontena yang mengandungi 1.2 juta botol minuman Istak untuk dipasarkan ke Malaysia.

Melalui pembinaan kilang yang bakal dibina itu, beliau memberitahu, keupayaan untuk mengeluarkan minuman itu boleh mencapai dua kali ganda jika penggunaan teknologi sama seperti di Iran diguna di negara ini.

"Jenama Istak ini bukan jenama asing di luar negara kerana Arpanoosh telah mengeksport minuman itu ke Jerman, Afghanistan, Palestin, Lubnan, Azerbaijan dan Australia," katanya.

Jika perancangan untuk membuka kilang baru di negara ini menjadi kenyataan, Istak akan dieksport ke Indonesia, Thailand, Singapura manakala di Vietnam jenama minuman tersebut telah pun dijual baru-baru ini.

Bagi mengukuhkan jenama itu di rantau ini, MICSB telah menaja sebuah pasukan rali-SR Motorsports bagi meningkatkan kesedaran jenama itu di kalangan pengguna, selain meningkatkan kesedaran di kalangan pengguna remaja tentang kebaikan minuman tanpa alkohol di dalam sukan.

Selain itu, minuman itu didakwa baik untuk kesihatan termasuk mampu mengelakkan sakit buah pinggang,, mengurangkan tekanan, membina tenaga dan mampu mengurangkan kolesterol.


Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

2 comments:

kisah si dairy said...

pelik..sja nak mengelirukan orang kita..sepatutnya arak halal ni tak patut wujud...

Media Sensasi said...

Nie sume duit punye pasal.. hancur malaysia tak lama lagi.. huhu

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers