Header Ads

SONY Xperia Z2 Spesifikasi Dan Masih Laku

SONY Xperia Z2 Spesifikasi

Tiba-tiba aku berminat nak membeli SONY Xperia Z2 padahal ia dikeluarkan pada tahun 2014 bulan April.

Ini semua gara-gara rakan aku yang ingin menjual handphone SONY Xperia Z2 yang telah  dipakai selama setahun. Harga yang diberikan dalam RM1000 dan melalui siasatan aku harga December 2015 SONY Xperia Z2 terkini dalam RM1300-RM1500 jika pakai warantty kedai.

So aku masih ada untung lagi ler,  Bila dilihat spesifikasi yang diberikan, SONY Xperia Z2 adalah handphone full spesifikasi bukannya macam Galaxy J7 yang aku pakai kini...hehehehehe.

Yang menarik minat aku ialah ialah ia menawarkan 3GB RAM..memang best kalau pakai. Itulah sebabnya aku  membeli handphone kawan aku ini.

Kalau setakat kamera 20 MP aku tak teruja lersangat ler, walaupun dalam kelas smartphone ianya yang terbaik.

Kelemahan yang aku terima ialah ianay cepat panas. Itulah kelemahan yang aku dapat tahu tentang SONY Xperia Z2 ini. Setiap telefon ada kelemahan dan kekuatannya, bergantung pada si pengguna.

Untuk penggunaan aku, ia amat sesuai. Untuk penggunaan isteri aku pun sesuai iaitu dapat main game dan amik ganbar. Untuk anak aku pun sesuai dapat ambil video..heheheheh.

Duit dah bayar , kau jangan banyak cerita Hanif..pakai jer...ahaks.


NETWORKTechnologyGSM / HSPA / LTE
LAUNCHAnnounced2014, February
StatusAvailable. Released 2014, April
BODYDimensions146.8 x 73.3 x 8.2 mm (5.78 x 2.89 x 0.32 in)
Weight163 g (5.75 oz)
SIMMicro-SIM
- IP58 certified - dust proof and water resistant over 1.5 meter and 30 minutes
DISPLAYTypeIPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size5.2 inches (~69.3% screen-to-body ratio)
Resolution1080 x 1920 pixels (~424 ppi pixel density)
MultitouchYes, up to 10 fingers
ProtectionShatter proof glass
- Triluminos display
- X-Reality Engine
PLATFORMOSAndroid OS, v4.4.2 (KitKat), v5.0.2 (Lollipop), planned upgrade to v6.0 (Marshmallow)
ChipsetQualcomm MSM8974AB Snapdragon 801
CPUQuad-core 2.3 GHz Krait 400
GPUAdreno 330
MEMORYCard slotmicroSD, up to 128 GB
Internal16 GB, 3 GB RAM
CAMERAPrimary20.7 MP, f/2.0, autofocus, LED flash, check quality
Features1/2.3" sensor size, 1.12 ┬Ám pixel size, geo-tagging, touch focus, face detection, HDR, panorama
Video2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR, check quality
Secondary2.2 MP, 1080p@30fps
SOUNDAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackYes
COMMSWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
Bluetoothv4.0, A2DP, apt-X
GPSYes, with A-GPS, GLONASS
NFCYes
RadioFM radio with RDS
USBmicroUSB v2.0 (MHL TV-out), USB Host
FEATURESSensorsAccelerometer, gyro, proximity, compass, barometer
MessagingSMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
BrowserHTML5
JavaNo
- Fast battery charging: 60% in 30 min (Quick Charge 2.0)
- ANT+ support
- Active noise cancellation with dedicated mic
- Xvid/MP4/H.264 player
- MP3/eAAC+/WAV/Flac player
- Document viewer
- Photo viewer/editor
- Voice memo/dial
BATTERYNon-removable Li-Ion 3200 mAh battery
Stand-byUp to 690 h (2G) / Up to 740 h (3G)
Talk timeUp to 15 h (2G) / Up to 19 h (3G)
Music playUp to 120 h
MISCColorsBlack, White, Purple (D6502, D6503) / Black, White (D6543)
SAR US1.34 W/kg (head)     0.82 W/kg (body)    
SAR EU0.38 W/kg (head)    
Price group7/10
TESTSPerformanceBasemark OS II: 1080
DisplayContrast ratio: 1195 (nominal), 1.944 (sunlight)
CameraPhoto / Video
LoudspeakerVoice 66dB / Noise 64dB / Ring 75dB
Audio qualityNoise -88.2dB / Crosstalk -88.9dB
Battery life
Endurance rating 89h

No comments