Home » » Jakarta Pula Di Bom Selepas Turki Di 2016

Jakarta Pula Di Bom Selepas Turki Di 2016

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Thursday, January 14, 2016


Seorang polis Jakarta menulis di Twitter yang satu letupan berlaku di hadapan sebuah pusat membeli-belah yang dikenali sebagai pusat membeli-belah Sarinah, Al Jazeera melaporkan.

AFP melaporkan sekurang-kurangnya 6 letupan kedengaran dan merosakkan pondok polis.

Indonesia berhadapan kebimbangan beberapa minggu lalu berhubung ancaman militan Islam dan tindakan polis9 melancarkan tindakan keras ke atas mereka yang disyaki mempunyai hubungan dengan kumpulan militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis).

"Sebelum ini kita menerima ancaman daripada Isis yang Indonesia akan menjadi perhatian," kata jurucakap polis Anton Charliyan kepada pemberita.

"Saya melihat seorang pegawai polis ditembak betul-betul di depan saya," kata seorang saksi memberitahu TV One.

Media berkata pondok polis di luar pusat membeli belah itu turut diletupkan. Penembak tepat polis dikerahkan bersama-sama ratusan pegawai keselamatan yang lain.

Sebuah bangunan PBB berhampiran tempat kejadian ditutup dengan tidak dibenarkan sesiapa masuk atau keluar, kata saksi.

Satu letupan turut kedengaran di pinggir bandar barat Palmerah, menurut tweet yang dibuat media tempatan, tetapi polis berkata mereka tidak dapat mengesahkan letupan di sana.

Beliau memberi amaran kepada orang ramai agar menjauhkan diri dan berkata polis khuatir terdapat lebih banyak bom.

Tembakan yang berlaku di luar sebuah Starbucks bertentangan pusat membeli-belah, dengan tembakan dilepaskan semasa polis bergerak ke tapak letupan.

Polis berkata, mereka mengesyaki pengebom berani mati bertanggungjawab bagi sekurang-kurangnya satu letupan dan terdapat 14 lelaki militan bersenjata terlibat dalam serangan itu, lapor Metro TV.

Selepas beberapa siri serangan ke atas warga asing dalam dekad yang lalu, pelampau Indonesia beberapa tahun kebelakangan ini mengarahkan aktiviti mereka terhadap “musuh Islam” di dalam negeri terutama polis.

Tiada sebarang serangan terhadap warga asing sejak 2009 pengeboman hotel kembar di Jakarta yang mengorbankan 7 orang

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers