Petronas Akan Buang Pekerja - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Petronas Akan Buang Pekerja


Sumber dari FB mengatakan 51K pekerja Petronas kena buang aku rasa macam mengarut jer.

Banyak bro 51K orang ini, 99% melayu lak tu. Aku rasa tak kot cuma Petronas akan buat banyak potongan budget yang drastik.

Kalau dulu 6 bulan bonus..kini tak der bonus. Margin untung dah rendah.

Kalau dulu harga screw sebiji RM50 kena ler cari kroni lain jual separuh harga. At least dapat cut cost belanjawan.

Yang akan kena tempias aku rasa semua pekerja kontrak dan syarikat hiliran yang bergantung pada Petronas.

Paling teruk pun, Petronas akan keluar VSS buang 10% pekerja tetap mereks. Itu logik kot.

Yang aku heran kenapa Pak Arab ini keluarkan minyak melampau-lampau?

Jom baca artikel ini.

PETRONAS berkemungkinan akan mengurangkan seramai 51,000 kakitangan sebagai salah satu kaedahnya berhadapan dengan realiti harga minyak mentah dunia yang rendah, lapor Malaysia Reserve.

Sumber memberitahu, pengurusan PETRONAS sedang menimbang untuk melaksanakan skim pemberhentian sukarela (VSS) kepada kakitangan syarikat minyak negara itu.

Selasa lalu, Wall Street Journal (WSJ) melaporkan, PETRONAS merancang untuk mengurangkan perbelanjaan operasi dan modal sebanyak RM50 bilion dalam tempoh empat tahun akan datang.

PETRONAS yang menyumbang hampir separuh daripada hasil minyak Malaysia, akan menangguhkan pelaburan dalam beberapa projek, lapor WSJ berdasarkan memo dalaman oleh Ketua Pegawai Eksekutif PETRONAS, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin.

Syarikat minyak negara terkesan dengan kejatuhan harga minyak dunia, yang mana jatuh ke paras terendah sejak tahun 2003 pada Isnin lalu.

Harga minyak mentah dunia jatuh lebih 70% dalam tempoh 18 bulan lalu dan pada masa sama pengeksport minyak seluruh dunia terus mengeluarkan minyak melebihi sejuta tong sehari dalam pasaran.

Feb tahun lalu, PETRONAS dilaporkan merancang untuk mengurangkan perbelanjaan modal sebanyak 10% dan perbelanjaan operasi sehingga 30% pada tahun 2015.

PETRONAS juga dilaporkan akan mengurangkan perbelanjaan modal sebanyak 15% pada tahun 2016.

No comments: