Home » » Apa itu Google Custom Search Engine ?

Apa itu Google Custom Search Engine ?

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Thursday, February 18, 2016

Apa itu Google Custom Search Engine ?

Google Custom Search Engine adalah enjin pencari yang diprogram di dalam blog kita sendiri.
Sebagaimana pencari enjin yang lain mencari maklumat seluruh website di dunia ini tetapi melalui Google Custom Search Enjin kita boleh menentukan website mana yang mereka crawler mencari makumat.

Sebagai contoh dibawah, saya menaip kata carian "aplikasi". Maka ia akan mencari maklumat tersebut yang mempunyai kata nama aplikasi di dalam blog Hanif Idrus sahaja.

Google Custom Search Engine
Beginilah bentuk carian dalam blog saya apabila di taip mencari "aplikasi"

Kelebihan memasang Google Custom Search Engine adalah penambaikan dalam pembaca mencari malumat di blog anda dengan lebih meluas,

Sebagi blogger yang mempunyai beribu penulisan dan arukel adalah amat sukar pembaca mengetahu  isi kandung blog anda. Nah!!! kini anda mempunyai Google Custom Search Engine yang memudahkan pencarian anda.

Contoh diatas bukti menunjukkan kata carian "aplikasi"dalam blog Hanif Idrus sahaja mempunyai 1320 carian!!! Begitu ampuhnya Google Custom Search Engine ini. Dan rugi jika anda tidak memasukkan aplikasi ini ke dalam blog anda.


Bagaimana hendak memasukkan Google Custom Search Engine ke dalam blog anda.
Klik ke sini--Google Custom Search Engine

Malas lak nak tulis panjang-panjang caranya sebab dalam enjin carian ada banyak yang menulisnya.. Dan aku mengguna sumber blogger Indonesia kerana kalau dari segi aplikasi di Asia mereka memang terbaik dari segi penjelasan dan teknik..


Apa itu Google Custom Search Engine ?Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers