Home » » Tsunami Di Sumatera, Malaysia Selamat

Tsunami Di Sumatera, Malaysia Selamat

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Wednesday, March 2, 2016


Gempa bumi kuat berukuran 7.9 pada skala Richter berlaku di barat daya Sumatera malam ini. Bagaimanapun, tiada ancaman tsunami terhadap Malaysia setakat ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia.

Menurut jabatan itu dalam satu kenyataan di sini malam ini, gempa bumi itu berpusat kira-kira 649 km Barat Daya dari Siberut, Indonesia, iaitu 1,163 km Barat Daya dari Port Dickson, Negeri Sembilan pada 8.49 malam ini. Berikutan kejadian itu, gegaran dirasai di beberapa tempat di Selangor dan Johor, menurut jabatan itu.

Jabatan itu kini sedang memantau perkembangan gempa bumi itu, dan akan memaklumkan maklumat terkini, menurut kenyataan itu. Di JAKARTA, Indonesia, siaran stesen televisyen memetik Ketua Badan Meteorologi Klimatologi dan Geosifika (BMKG), Andi Eka Sakya, sebagai berkata gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter dilaporkan berlaku di perairan Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat pada pukul 7.58 malam waktu tempatan.

Menurut Andi, pihaknya telah mengeluarkan amaran potensi berlakunya tsunami. Laporan televisyen juga menyebut gempa itu turut dirasai sehingga ke Padang di Sumatera Barat, Medan dan Aceh. Kawasan air di pantai Meulaboh di Aceh Barat pula dilaporkan surut secara tiba-tiba dan dikhuatiri sebagai tanda-tanda berlakunya tsunami.

Andi berkata, penduduk diminta tidak panik dan sentiasa mematuhi arahan yang dikeluarkan. Bagaimanapun, ribuan penduduk di kawasan pantai di Padang dilaporkan bergerak ke arah kawasan tinggi di Kota Padang sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan dan keadaan di kota itu dilaporkan mengalami kesesakan yang teruk.

Setakat ini, belum ada sebarang laporan mengenai kemalangan jiwa atau kerosakan harta benda. Sementara itu, Pengarah Education Malaysia di Jakarta, Dr Juzhar Jusoh ketika dihubungi BERNAMA berkata, semua 314 pelajar Malaysia di Aceh dan 78 pelajar di Andalas, Padang diarah supaya berpindah ke tempat yang selamat.

Katanya, semua ketua-ketua pelajar telah dimaklumkan supaya mengikut arahan yang ditetapkan dan pihak Education Malaysia sedang menguruskan keperluan pelajar.

"Kita sedang memantau keadaan dan menghubungi ketua-ketua pelajar dan setakat ini kesemua pelajar telah tahu apa yang harus mereka lakukan.

Mengikut laporan yang diterima, pelajar memberitahu gempa kali ini terasa kuat di Padang dan masa yang berlaku agak lama," katanya. Beliau berkata, ibu bapa di Malaysia tidak perlu bimbang kerana Education Malaysia mempunyai sistem prosedur bagi menghadapi sebarang bencana alam dengan melantik seorang ketua bagi setiap 10 orang pelajar. Juzhar berkata, menerusi sistem itu, semua ketua pelajar akan memastikan anggota kumpulannya dapat berhimpun dan tiada sesiapa yang akan ketinggalan.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers