Home » » Teh Kuasa Penyembuh Segala Penyakit

Teh Kuasa Penyembuh Segala Penyakit

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Tuesday, April 5, 2016

Teh Kuasa Penyembuh Segala Penyakit
MELAKA: Beratus-ratus orang tertarik untuk mengunjungi rumah seorang tukang kebun di Kampung Pengkalan Batu di sini untuk meminum teh herba yang dibuatnya, dikatakan dapat menyembuhkan 15 jenis penyakit.

Banyak kereta diletakkan di sepanjang selekoh jalan yang menghala ke Jalan Solok Kedai, sehinggakan tukang kebun, Anwar Ibrahim mengubah perkarangan rumahnya menjadi sebuah gerai teh.

Lelaki berusia 59 tahun itu berkata, dia menanam pokok jenis 'Allamanda genus' untuk memperindahkan kawasan sekolah di tempat dia bekerja. Tumbuhan itu disediakan oleh kerajaan.

"Penyelia saya memberitahu bahawa tumbuhan ini adalah herba dan saya mengujinya dengan menyapukan daun tumbuhan ini pada bahagian yang cedera akibat terjatuh. Yang mengejutkan saya ialah kecederaan yang dialami itu sembuh dalam masa beberapa hari," katanya di sini, Ahad.

"Saya kemudiannya memasak dan minum ekstrak tumbuhan itu selama sebulan untuk melihat sekiranya ia dapat membantu mengawal tekanan darah saya.

"Saya terkejut apabila mendapati bacaan tekanan darah saya menurun dan doktor mengesahkan saya kembali sihat," katanya.
Anwar berkata, dia kemudiannya meminta jiran-jirannya yang mempunyai pelbagai penyakit supaya meminum enam gelas teh itu setiap hari selama sebulan.

"Ajaibnya, mereka sembuh," dakwanya.
Anwar sedang membancuh teh herba.
Kira-kira 200 orang yang datang ke rumahnya setiap hari untuk meminum enam gelas teh secara percuma. Teh berkenaan digelarkan mereka sebagai 'teh kuasa'.

"Keluarga saya sekarang membantu saya masak dan menyediakannya," katanya sambil menambah sebahagian yang meminum bahan ramuannya akan memberikan tip antara RM1 dan RM5.
Anwar berkata, dia tidak mengetahui nama saintifik tumbuhan itu, sambil menambah bahawa pegawai-pegawai dari sebuah universiti di Pulau Pinang dan Kementerian Kesihatan ada menghubunginya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teh berkenaan.

Pakar Hortikultur, Gary Gan berkata, Allamanda genus merupakan tumbuhan tropika yang mempunyai pelbagai khasiat selain mengurangkan tahap kolestrol.

"Bagaimanapun, menyembuhkan pesakit strok merupakan sesuatu yang baharu," katanya, sambil menambah bahawa perkara tersebut memerlukan penyelidikan lanjut.

Allamanda merupakan genus tumbuhan berbunga dari Amerika, yang lebih dikenali kerana saiz dan warnanya, biasanya kuning.

Ia digunakan sebagai perubatan tradisional, dengan beberapa spesis yang dijadikan untuk merawat tumor hati, penyakit kuning dan malaria.
Anwar menuangkan teh kepada pelanggannya.
Analisis makmal turut menunjukkan spesis tertentu boleh bertindak balas terhadap sel kanser.

Ahli perniagaan, Rosli Harian, 51, mendawa dia kini boleh berjalan selepas meminum teh berkenaan.
"Saya mempunyai masalah untuk bergerak selepas menghidap strok. Isteri saya kemudiannya membawa saya ke rumah Anwar pada minggu lepas dan saya sekarang boleh berjalan semula," katanya.

Seorang pemilik stesen minyak, Mohd Jefri Abdul Razak berkata, paras gula dalam darahnya menurun sejak meminum teh itu.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers