Cara Merancang Percutian Peribadi - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Cara Merancang Percutian Peribadi

Cara Merancang Percutian Peribadi
Hai rakan-rakan,
Selalunya jika kita merancang percutian ke luar negara kita akan ambil pakej yang di tawarkan oleh syarikat pelancongan.

Syarikat pelancongan akan memberi pelbagai option samada pakej yang diambil mengikut berapa ramai orang atau paling biasa kita akan ambil pakej kumpulan besar yang lebih murah.

Tapi masalahnya apabila kita ikuti pakej sedemikian kita akan terikat dengan jadual dan masa yang ketat.

Dan jika anda seorang yang privasi mungkin ia akan mengganggu emosi anda sepanjang percutian anda ini. Apatah lagi yang pastinya ada karenah dari peserta yang lambat atau menyakitkan hati..hahahaha.

Walau bagaimanapun percutian pakej dengan kumpulan besar ini agak murah. Tapi tak der privasi.

Salah satu perancangan cuti yang biasa dilakukan ialah dengan merancangnya sendiri. Zaman sekarang semua online maka tak susah nak buat semua ini.

Cuma anda kena ada checklist untuk merancang percutian peribadi yang murah dan tak terkongkong.

A) Booking flight

Cari flight yang murah untuk destinasi pelancongan anda. Sebaik-baiknya 6-8 bulan sebelum penerbangan.
Barulah anda dapat harga yang berpatutan.
Tak payah ler anda add on semua benda dalam kapal terbang tu. Mungkin yang penting ialah beg semasa nak balik dalam 20kg atau mengikut kadar RM perbelanjaan anda..hehehe.

Semasa hendak pergi ke lokasi pelancongan janganlah tempah beg melebihi 20kg sebab semasa anda tiba di destinasi pelancongan, perkara pertama yang anda tidak mahu ialah menunggu bagasi anda di lapangan terbang.

Bawa sahaja bag yang dibenarkan ke kapal terbang. Turun dari kapal terbang terus melancong!!!

Masa amat penting dalam merancang perjalanan anda.

Bila bercerita tentang masa, sebaiknya tiba di destinasi pelancongan anda diawal pagi. Booking tiket awal waktu penerbamgan dimana anda boleh maksimumkan waktu pelancongan anda sebaik tiba di destinasi pelancongan anda.

B) Pemandu Pelancong

Jika kita melancong ke luar negara, kemestian mempunyai pemandu pelancong.

Tanpa pemandu pelancong kita akan banyak membuang masa mencari lokasi dan kalau nasib baik kita sesat..hahahaha. Pastikan pemandu pelancong beserta dengan kenderaan ler..

Mencari pemandu pelancong agak mudah iaitu search sahaja travel agensi negara tersebut dan kemudian hantau email atau whatapps tanya pakej perlancongan untuk beberapa hari awak disana.

Atau anda boleh mencari pemandu pelancong setelah tiba disana dengan tanya receptionist hotel. Tapi sekali lagi ia akan membuang masa anda.

Melalui tempahan awal, pemandu pelancong boleh menunggu awak di balai ketibaan dan sebaik sahaja anda tiba. Terus mulakan pelancongan anda. Tak perlu check in hotel.

Sebab itu salah satu sebab anda mesti tempah penerbangan awal. Kalau tiba awal, lagi banyak tempat boleh kita pergi dan tidak bawa bagasi melebihi 20kg.

c) Hotel

Ini penting juga sebab kalau anda melancong ke luar negara pasti anda mahu tempat menginap walau pun anda ala-ala backpacker...

Kalau anda keluar bersama rakan-rakan lelaki rasanya tak salah kalau cari hotel/chalet yang murah sebab bilangan yang ramai maka keselamatan pun terjamin.

Kalau anda berdua atau semua wanita saya cadangkan pilih hotel yang establish bermaksud hotel yang bertaraf 3 bintang yang dijamin keselesaan dan penting selamat. Kalau ada duit lebih maka boleh tempah 5 bintang...hehehehehehe.

Tips lain:
a) Semasa membuat perbincangan dengan pemandu pelancong anda boleh tanya jika harga perjalanan, kenderaan dan hotel sekali.
Buat 2 sebut harga dengan hotel dan tanpa hotel dan bandingkan dengan harga hotel online anda yang mana lebih murah.

b) Buat research destinasi kawasan pelancongan anda. Kalau anda mambawa warga emas maka kawasan pelancongan janganlah kena daki mendaki...heehehhehe. Ini percutian peribadi,  anda yang tentukan mana kawasan yang anda mahu pergi!!!!

c) Gunakan pelbagai syarikat online yang memberi perkhidmatan tempahan kapal terbang dan hotel dan ambil yang paling murah.

d) Jangan melancong pada waktu "peak time" di negara yang anda mahu melancong. Sebab harga kapal terbang atau hotel agak mahal. Tapi kalau masa anda pilih itu sebagai contoh musim bunga di Korea dan ianya waktu peak time, tak ler buat apa ler..hahahahaha.

Kesmpulannya , perancangan percutian peribadi memang agak mahal sedikit tetapi jika bijak mencari waktu yang sesuai, anda akan peroleh budget yang amat rendah. Kalau anda bernasib baik syarikat penerbangan buat promosi tah-tah kos pelancongan anda lagi murah dari pakej yang ditawarkan oelh syarikat pelancongan.

SELAMAT MELANCONG

1 comment:

Afif Rayyan said...

Dah lama tak bercuti.. asek bz je sekarang nie