Home » » 1 Jun 2016 Tiada Geran Kereta

1 Jun 2016 Tiada Geran Kereta

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Thursday, June 2, 2016

1 Jun 2016 Tiada Geran  Kereta
Assalammualaikum. Mulai harini 1 jun 2016. Jpj tidak lagi mengeluarkan geran or geran salinan yg hilang kerana pd hari ini telah mula kuatkuasa penggunaan voc ( vehicle ownership certificate) di mana dgn pengunaan voc ini.

Tiada lagi cetakan blkg geran slps renew roadtax di jpj. Sekiranya tuan/puan memerlukan maklumat kenderaan kerana geran asal telah hilang, tuan/puan di sarankan ke jpj berdekatan utk membeli maklumat kenderaan (rm20) tuan/puan sendiri (tak bole wakil).

Dan panjangkan kpd pihak insuran 1 salinan utk renew insurans atau claim insurans. Untuk makluman juga, pd 1 sept 2016 nanti, jpj akan laksanankan pembaharuan roadtax tanpa geran secara total di mana owner/ wakil yg hadir utk renew perlu thumb sebagai liabiliti yg bertanggungjawab merenew roadtax sesuatu kenderaan bg tujuan keselamatan dan mengelakkan berleluasa penggunaan kenderaan klon.

Dan pada 1 jan 2017 nnt, jpj akan war2 kan pertukaran geran lama kepada voc secara sukarela di mana2 jpj. Sekian utk makluman dan info. Selamat berpuasa gang..

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers