Membeli Kasut BioMechanical Untuk Ibu

Kasut Bio Mechanic
Hari ini aku membawa mak aku pergi klinik lagi. Dekat satu bulan kaki bengkak mak aku tak surut-surut dan kini tambahan ia kehitaman di pergelangan kaki.

Risau aku sebab bulan lepas kaki mak aku ada terkehel tersangkut kat kaki katil dan menyebabkan bengkak. Pergi klinik swasta dan ia kasi suntikan serta ubat susut bengkak. Tapi dah dekat sebulan aku lihat tak kurang-kurang dan paling best dua-dua kaki bengkak!!!

Aku terus bawa ke klinik dan tujuan utama nak suruh X-Ray, mana tahu kalau anak kaki mak aku patah atau retak ker. Dan tanda kehitaman pula aku risau kalau ada kencing manis. Tapi setiap bulan mak aku buat check up memang tak der kencing manis cuma darah tinggi tu ada ler. Biasalah orang ua umur dah cecah 70 tahun.

Datang ke klinik ajer, aku dan doktor bersetuju kami kena X-Ray kaki mak aku dan check kalau ada kencing manis. Setelah pemeriksaan X-Ray didapati kaki mak aku tak patah tau retak. Syukur alhamdulilah.

BioMechanical


Setelah pemeriksaan X-Ray didapati keadaan kaki mak aku seperti rajah atas sekali. Keadaan kaki mak aku yang tak rata  menyebabkan kebengkakan kaki.

Untuk umur mak aku yang dah berumur, struktur kaki dan sendi dia agak  rapuh..hehehehe serta badan yang besar menyebabkan tekanan pada kaki terlalu tinggi dan jika terlalu banyak aktiviti boleh menyebabkan bengkak lagi-lagi baru lepas hari raya melayan tetamu.

Selain itu jika tidak bergerak atau kaki berjuntai semasa duduk juga boleh menyebabkan kaki bengkak. Penjelasan yag diberikan oleh doktor tersebut melalui gambar X-Ray kaki mak aku ini amat memuaskan hati aku. Pendek kata dalam saintifik ialah radang kaki /arthritis.

Persoalan kenapa kaki mak aku kehitaman ialah bengkak yang mulai susut. Dimana semasa bengkak, ketegangan kulit yang mulai susut mula menyebabkan kehitaman atau alahan pada kulit. Ini adalah perkara biasa dan untuk atasinya kena sapu krim pelembut...hehehehe. Macam anak daralak kena beli pelembut kulit.

CARA atasi ialah mak aku kena beli kasut yang boleh menampung ruangan kosong disendi kakinya atau "no arc feet". Oleh itu melalui penyelidikan aku ...pehhhh... Kasut Scholl mempunyai keluaran kasut untuk kesihatan yang melindungi sendi kaki dan lutut yang dinamakan "bio-mechanic". Seperti gambar diatas sekali.

Apalagi kami pun terus mencari outlet scholl di Melaka dan ada satu di AEON Jaya Jusco. Mak aiii!! boleh tahan juga harga kasut tu, mahu mencecah RM200++ tapi apabila di pakai oleh mak aku, ia kata OK dan selesa dan designnya agak selesa. Apa lagi kena beli ler...ahaks

Selain itu aku juga menambah dengan membeli "Massage Shoe" untuk dipakai oleh mak aku semasa dalam rumah.  Seperti gambar di bawah ini.
BioMechanical
Massage Shoe 

Segalanya dah siap dan aku kena monitor dalam seminggu dan lihat apa perkembangannya. Kaki bengkak ini banyak faktor apatah lagi untuk usia seumur mak aku ini.

Kita cuba "alat bantuan" atau PPE ( Personal Protective Equipment) untuk mak aku ini. Memang tak boleh buat apa dengan keadaan kaki mak aku ini. Mahu tak mahu kena beli alat fizikal bukannya ubat dalam mengatasi kaki bengkak beliau.

Tapi aku juga akan belikan susu kalsium sebagai minuman harian juga. Tulang mungkin mereput sebab kurang kalsium juga kan...hahahahahaha.

Kita hanya berusaha, yang pasti Allah menentukan segalanya. At least, dari segi psikologi lihat muka mak aku tesenyum seolah-olah  dah menjumpai penyelesaian masalah kakinya itulah hadiah terhebat bagi aku.

BioMechanical







Share:

0 comments