Home » » Biodata Donald Trump

Biodata Donald Trump

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Wednesday, November 9, 2016

hanif idrus blog
Seorang ahli perniagaan, penerbit televisyen dan ahli politik Amerika Syarikat. Beliau dijadual akan mengambil alih jawatan sebagai Presiden Amerika Syarikat ke-45 pada 20 Januari 2017 selepas mengalahkan Hillary Clinton dalam pilihan raya umum pada 8 November 2016.

Beliau merupakan pengerusi dan presiden The Trump Organization, sebuah syarikat yang berperanan untuk perniagaan hartanah beliau dan kepentingan perniagaan lain. Sepanjang kerjayanya, Trump telah membina menara pejabat, hotel, kasino, padang golf dan banyak lagi di seluruh dunia.

Trump lahir dan dibesarkan di Bandar Raya New York. Beliau menghadiri Akademi Ketenteraan New York ketika berumur 13 tahun dan menerima Ijazah Sarjana Muda dalam ekonomi dari Sekolah Wharton, Universiti Pennsylvania pada tahun 1968. Pada tahun 1971, beliau telah diberi kawalan hartanah dan firma pembinaan bapanya. Beliau kemudiannya menamakan semula firma itu kepada The Trump Organization. Trump telah muncul dalam pertandingan ratu cantik Miss USA yang dimiliki olehnya dari tahun 1996 sehingga 2015.

Beliau telah membuat penampilan kameo dalam pelbagai filem dan siri televisyen. Beliau mencari tiket untuk calon presiden dari Parti Pembaharuan pada tahun 2000 tetapi menarik diri sebelum undian bermula. Beliau mengacara dan menerbit The Apprentice, sebuah siri televisyen dalam saluran NBC dari tahun 2004 sehingga 2015. Setakat tahun 2016, beliau disenaraikan oleh Forbes sebagai orang ke-324 terkaya di dunia dan ke-156 di Amerika Syarikat.

Pada bulan Jun 2015, Trump mengumumkan pencalonannya untuk presiden sebagai ahli Parti Republikan. Pada bulan Mei 2016, calon-calon Parti Republikan yang lain menghentikan kempen mereka dan pada bulan Julai, beliau secara rasmi dicalonkan untuk presiden semasa Konvensyen Kebangsaan Parti Republikan 2016.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers