Home » » Tiada Supermoon Di Melaka Pada 14 November 2016

Tiada Supermoon Di Melaka Pada 14 November 2016

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Monday, November 14, 2016

Tiada Supermoon Di Melaka Pada 14 November 2016
Tiada Supermoon Di Melaka

Supermoon di Malaysia boleh dilihat pada 14 November 2016 bermula 7.24 malam dengan kedudukan bulan paling hampir dengan Bumi (perigee) dan seterusnya berada pada fasa penuh atau purnama pada jam 09:54 malam.

Tapi aku frust kerana di Melaka tiada nampak apa-apa bulan pun sebab dari petang tadi asyik hujan sahaja. Gambar terbaik aku ialah gambar kat atas iaitu cahaya bulan jer...hehehehehe.

Aku memang nantikan saat-saat ini tapi nasib tak menyelebahi aku, apa nak buat bukan rezeki aku untuk kali ini mengambil gambar bulan ...

Nampak gaya aku kena tunggu lagi 18 tahun baru boleh ambil gambar supermoon ini...huhuhuhu

Jom baca apa itu Supermoon:

Supermoon atau lebih dikenali dengan nama saintifiknya iaitu Lunar Perigee adalah satu fenomena bulan penuh yang kelihatan lebih besar dan terang.
Bulan akan dilihat 14 peratus lebih besar dan 30 peratus lebih cerah daripada hari biasa. Istilah Supermoon pertama kali dikemukakan oleh ahli astronomi, Richard Nolle pada tahun 1979.

Fenomena ini hanya berlaku sekali dalam setahun dan pastinya sangat-sangat dinantikan oleh para penggemar astronomi.
Fenomena Supermoon akan menyebabkan kedudukan bulan menjadi lebih dekat dengan Bumi berbanding biasa.

Bulan sebenarnya berputar dalam paksinya yang berbentuk bujur dan bukannya bulat. Ada masanya bulan akan berada dekat dengan Bumi dan kejadian ini akan mencetuskan fenomena Supermoon.

Jarak yang dekat dengan Bumi ini dipanggil perigee dan jarak yang jauh dengan Bumi dipanggil apogee.

Apabila bulan berada pada kedudukan perigee, bulan akan berada lebih dekat dengan Bumi dan kesannya bulan akan nampak lebih besar dan lebih bercahaya.

Namun, saiz sebenar bulan masih sama cuma apa yang berlaku adalah kesan ilusi yang juga dikenali sebagai ilusi bulan yang akan menyaksikan bulan menjadi besar ketika menghampiri horizon.

Tahukah anda bahawa fenomena supermoon telah berlaku pada 6 Mei 2012, 23 Jun 2013, 10 Ogos 2014 dan 28 September 2015. Bagaimanapun kejadian kali ini merupakan supermoon yang berada pada jarak paling dekat dengan Bumi sejak 68 tahun. Maka rakyat Malaysia perlu mengambil kesempatan ini untuk menyaksikannya kerana ianya dijangka berlaku 18 tahun akan datang.

Tiada Supermoon Di Melaka Pada 14 November 2016

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers