Home » » Kaki Wayang : The Great Wall

Kaki Wayang : The Great Wall

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Thursday, January 5, 2017

The Great Wall


Hari ini menonton filem terbaru The Great Wall lakonan  Matt Damon memang terbaik. Rating yang boleh diberikan pada filem ini ialah 4.9/5.

Rating bukan 5/5 penuh hanya satu sebab iaitu aku tak mahu menyokong kononya orang barat akhirnya menyelesaikan masalah raksasa Taotie yang menyerang China selama 2 abad.  Itu yang aku menyampah lihat filem barat ini, hanya 2 orang omputih boleh selamatkan satu China..

Selain itu semuanya terbaik dengan cinematografinya yang terbaik serta teknik peperangan menentang raksasa Taotie cukup mendebarkan.

Filem The Great Wall mempunyai kelainan yang ketara ialah teknik peperangan yang aku katakan. Tombak yang menakutkan serta pisau yang keluar dicelah-celah tembok memotong raksasa.

Serta pasukan elit penerjun wanita yang bertugas membunuh raksasa dari naik ke tembok besar China. Perlawanan hero dengan raksasa yang memang menarik.

Selain itu melihat mereka menangkap raksasa Taotie dalam usaha untuk menkaji kelemahan mereka dengan magnet yang dibawa oleh hero kita dari barat.Di China pada masa itu magnet tak der kot..hehehehe,

Serta melihat belon udara yang digunakan untuk mengejar raksasa tersebut yang telah terlepas ke bandar China.

Manakala watak jahat filem The Great Wall iaitu raksasa Taotie digarap dengan baik sekali. Memang ganas raksasa ini dan jumlahnya memang cukup banyak hingga mengerunkan. Ratu raksasa pula dilindingi oleh raksasa yang mempunyai pelindung yang kuat.

Selain itu dalam filem ini juga memupuk semangat kepercayaan yang memberi kekuatan pada tentera ini. Bagaimana mereka mengorbankan diri mereka untuk menyelamatkan yang lain.

Pelakon handalan Hong Kong Andy Lau juga berlakon dalam filem serta beberapa pelakon Hong Kong yang lain.

Aku mencadang anda melihat filem ini, aksinya memang cukup berlainan dari filem-filem aksi yang lain apatah lagi melibatkan zaman dahulu penggunaan senjata lama yang unik serta hebat.


Film Review: Matt Damon in 'The Great Wall'

Reviewed at UA KK Mall, Shenzhen, China, Feb. 15, 2016. Running time: 104 MIN. Original Title: "Chang cheng."

Production

(China-U.S.) A China Film Co.,Wuzhou Distribution,  (in China), Universal Pictures (in U.S.) release of a China Film Co., Le Vision Pictures, Legendary Pictures, Universal Pictures presentation of a Legendary Pictures, Atlas Entertainment production. (International sales: Universal Pictures, Los Angeles.) Produced by Thomas Tull, Charles Roven, Jon Jashni, Peter Loehr. Executive producers, Jillian Share, Alex Gartner, E. Bennett Walsh. Co-producers, Yong Er, Eric Hedayat, Alex Hedlund.

Crew

Directed by Zhang Yimou. Screenplay, Carlo Bernard, Doug Miro, Tony Gilroy based on the story by Max Brooks, Edward Zwick, Marshall Herskovitz. Camera (color, widescreen, HD), Stuart Dryburgh, Zhao Xiaoding; editors, Mary Jo Markey, Craig Wood.

With

Matt Damon, Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Andy Lau, Zhang Hanyu, Eddie Peng, Lu Han, Lin Gengxin, Junkai Wang, Zheng Kai, Cheney Chen, Xuan Huang, Yu Xintian, Liu Qiong. (Mandarin, English dialogue)


Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers