Home » » Mydin Rugi Teruk Pada Tahun 2016

Mydin Rugi Teruk Pada Tahun 2016

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Friday, February 10, 2017


Nilai ringgit yang lemah berbanding dolar Amerika Syarikat dilapor menjadi faktor utama kerugian yang dialami oleh Mydin Mohamed Holdings Bhd menerusi rangkaian pasaraya Mydin seluruh negara bagi tahun 2016.

Pengarah urusan pasaraya itu, Datuk Wira Ameer Ali Mydin dilaporkan berkata, pengusaha pasaraya Mydin di seluruh negara telah mengalami kerugian disebabkan oleh kelemahan ringgit oleh kerana banyak produk-produk yang dijualnya merupakan barangan import daripada luar negara.

“Nilai ringgit berbanding dolar Amerika, adalah di paras 3.65 pada 1 April 2015, berbanding nilainya kini 4.42 bagi setiap dolar Amerika. Inilah kadar penyusutan ringgit sepanjang tempoh itu,” katanya.

Dakwanya lagi, penyusutan nilai ringgit terhadap Dolar Amerika telah menyebabkan Mydin terpaksa membayar lebih untuk produk-produk yang dipesan tanpa meningkatkan harganya yang dijual kepada para pengguna.

Menurut Ameer, Akta Anti Pencatutan membuatkan Mydin sukar untuk meningkatkan harga produk-produk yang dijualnya kerana proses tersebut begitu rumit, memerlukan mana-mana peniaga untuk menyatakan butiran-butiran serta alasan terperinci mengapa mereka perlu untuk meningkatkan harga bagi setiap satu produk yang dijual.

Oleh itu sangat sukar untuk menyalurkan peningkatan kos kepada para pengguna, kerana penyusutan nilai ringgit itu sendiri sudah mengurangkan kuasa beli sekaligus menjejaskan perniagaan kumpulan pasaraya Mydin.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers