Sebagai seorang blogger, salah satu mekanisme kita mempromosikan blog kita secara serius ialah melalui FB Fan Pages. Dan baru-baru ini aku agak terlewat dalam mempergunakan FB Pages ini mempromosikan blog Hanif Bin Idrus.

Baru kini aku terasa mahu membuat FB Fan Pages ini disebabkan jumlah pelawat aku blog Hanif Idrus agak mendatar dan tiada kenaikan.

Sebenarnyay agak senang nak buat embed video ini atau pages anda. Perkara pertama ialah anda kena ambil alamat URL . Itu basis yang perlu ada kan.

Ramai yang tak tahu bagaimana nak ambil URL dari video FB. Sebenarnya amat senang dan memnag kita pun tak terfikir. Nak dapatkan URL sesuatu video atau post anda klik pada waktu yang tertera di laman FB tersebut.

Pada gambar atas waktu akuialah "11jam" sebab aku baru postkan video ini. Bawa kursor anda dan tuju pada waktu di FB dan klik sebelah kanan dan kemudian "copy link address".

Dah dapatkan link address tersebut anda klik pula URL ini - Facebook For Developer" .
URL ini akan membawa anda ke laman facebook untuk dapat embed kode tersebut.

Bagaimana "Embed"  Video FB Ke Laman Web anda

 Contoh pada gambar disebelah aku masukkan URL FB Fan Pages aku dan masukkan URL ke dalam kotak yang disediakan dan secara automatik, anda akan dapat melihat contoh yang dipaparkan.

Bahagian bawah tu anda klik "Get Code" dan ambil kod iframe atau Javascript.

Kalau nak masukkan ke dalam post atau HTML gadget, anda pilih ler iFrame kode.




Amat mudah dan kini anda boleh memuatkan artikel serta promosi FB Fan Pages anda diblog kesayangan anda.

Terima kasih ...
Dan juga kalau anda baik ....boleh ler like Facebook Pages saya ini. Aku tengah kemaruk nak cari likes ini ..hahahahaha.