FORGOTTEN BABY SYNDROME! - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Monday, March 19, 2018

FORGOTTEN BABY SYNDROME!

FORGOTTEN BABY SYNDROME!
Baru-baru ini, warga Malaysia digemparkan dengan kisah anak meninggal dalam kereta selepas ibunya secara tidak sengaja terlupa tentang anaknya itu. Ibu itu dikatakan tidak sengaja meninggalkan anaknya yang berusia 2 tahun selama 4 jam dalam sebuah tempat letak kereta di sebuah kolej.

Bayangkan bagaimana perasaan ibu ini saat melihat anakanya sudah terbujur kaku? Kita yang membaca pon sudah sebak, apatah lagi ibu ini yang mengalaminya sendiri. Rata-ratanya bersimpati tapi ada juga yang mengecam tindakan ibu ini yang tidak sepatutnya meninggalkan anaknya itu.

Doktor Taufiq Razif tampil berkongsi di laman facebooknya bahawa ''Forgotten Baby Syndrome'' boleh terjadi pada sesiapa, bahkan pada ibu bapa yang paling penyayang di atas dunia sekalipun. Tegur beliau, berhentilah mengecam, kerana perkara yang sama boleh berlaku pada semua orang.

Untuk penerangan yang lebih jelas, jom kita ikuti perkongsian Doktor Taufiq seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat dan boleh dijadikan pengajaran buat semua.

Jangan Kecam Ibu Ini

Siapa tak sebak bila baca ibu ni tertinggal anak sendiri dalam kereta hingga si anak meninggal dunia akibat strok haba kan tapi saya tak berani nak kecam ibu ni sebab benda yang sama pun boleh berlaku pada saya dan kita semua sebenarnya.

Ni la namanya FORGOTTEN BABY SYNDROME!

Kita semua ada 2 jenis sistem memori. Habit Memory dan Prospective Memory. Habit Memory adalah ingatan pada benda yang jadi rutin. Macam yang terjadi pada ibu ni la. Rutin dia pergi naik kereta dan pergi sekolah.

Prospective Memory pula adalah ingatan pada benda yang di luar rutin kita. Contohnya yang terjadi pada ibu ni adalah dia bawa anak dia kat dalam kereta tu.

Habit Memory ni lagi kuat daripada Prospective Memory sebab benda tu dah jadi rutin kan. Kalau kena ganggu sikit je Prospective Memory ni akan jadi kacau dan diambil alih oleh Habit Memory.

Tu yang si ibu tu boleh TERLUPA sebab ada distractions! Mungkin disebabkan kerja yang menimbun dan mungkin juga disebabkan kekalutan. Wallahua'lam.

Saya percaya ibu mana tak sayang anak kan. Lebih-lebih lagi anak sendiri tapi itulah, Forgotten Baby Syndrome ni boleh kena kepada sesiapa sahaja walaupun si ibu ataupun bapa tu adalah parent yang paling penyayang kat atas dunia sekalipun! Malahan ada beratus-ratus kes yang sama juga berlaku di seluruh dunia.


Apa pun, untuk elakkan benda camni kita boleh jadikan beberapa perkara ni jadi HABIT kita :
1) Periksa tempat duduk belakang sebelum keluar kereta

2) Letak kasut pejabat di bahagian belakang supaya setiap kali sampai ke tempat kerja kita akan toleh ke belakang dulu

3) Jadikan rutin untuk periksa tempat duduk belakang sebelum kunci kereta

4) Letak mainan yang berbunyi kalau bawa bayi supaya kita alert ada bayi di belakang sana

p/s : Tolong ajarkan ilmu ni kat pasangan dan mak ayah yang belum tahu ye

No comments: