Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Wednesday, April 18, 2018

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google
Membuat blog baru amat menjenuhkan sekali dan penuh cabaran. Ilmu kena ada kalau nak buat blog ini. Sekarang ini kalau nak buat blog boleh Google jer, macam-macam cara mereka ajar. Jom mari kita belajar syarat-syarat dan pengeras kalau nak buat baru ini.

Pilihan blog
Dalam dunia ini banyak syarikat blog yang memberi perkhidmatan blog percuma. Yang popular ialah blogspot, wordpress, wix.com, weebly dan macam-macam.


Tapi kalau orang tanya saya apa yang terbaik, saya akan kata wordpress. Tapi semenjak saya mula berblogging ini, pilihan pertama ialah blogspot maka saya teruskan juga ler.


1 tahun aku belajar sendiri macam mana nak guna blogspot, serius memang leceh so aku teruskan juga ler. Untuk beginner, anda saya galakkan guna wordpress yek. Perlahan-lahan belajar, ia banyak plugin dan mesra Google.


Katakan anda telah membuat keputusan untuk mengguna blogspot. Taip blogger dan daftar nama anda. Namakan blog anda dan cari alamat URL yang sesuai.


Alamat URL jangan terlalu panjang, Google tak suka maka gunakan alamat URL yang pendek sahaja. Tapi kalau guna free domain anda akan dapat nama free domain dalam blog anda.  Kalau nak buang beli domain sendiri. Sekarang ini murah sahaja.

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Blog Templates
Pilihan kedua ialah mencari blog templates yang cantik dan sesuai. Di blogspot memang ada kasi blog templates tapi buruk giler ler. Kalau orang datang ke blog kau, mesti cabut lari tengok templates kau guna old school...hehehhee.


Pilihan blog templates terkini ialah mesti blog responsif iaitu blog mesra mobile phone dan terkini ialah AMP iaitu blog yang lajukan loading. AMP ialah pilihan terbaru tapi tak banyak pilihan dan terhad penggunaannnya buat masa sekarang ini.


So buat masa sekarang anda cari dulu blog responsif yang anda boleh cari di Google secara percuma. Pilihlah kesukaan anda.


Setelah anda puas hati dengan pilihan anda, download blog templates dan upload ke blog anda ini.


Tapi hint dalam mengguna blog templates ini ialah anda kena updated HTML theme .

Tapi tak per, download dulu dan kemudian hanya adjust layout dahulu. Untuk HTML audit anda belajar perlahan-lahan. Aku pun belajau satu tahun tahu.....


HTML theme audit kebanyakkan hanya bende minor sahaja macam menu atau nek tulis meta name. Atau nak updated sedikit follow/nofollow. Kalau anda guna wordpress pun sama juga.


Yang penting anda adjust layout kasi cantik dan tambah gadget/widget yang anda mahu.!!!
Jangan risau kalau anda upadated layout anda makan masa 2 atau 4 jam. Itu normal....hehehehe.


Bacaan:

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Search Console / Bing Webmaster
Nama blog dah pilih dan blog templates pun dah pilih. Maka tugas paling mencabar daftarkan blog anda dalam enjin carian. Tak guna kalau ada blog tapi orang tak baca. Sekali lagi anda kena belajar apa itu SEO dan bagaimana nak pastikan blog anda ada dalam enjin carian.


Pilihan enjin carian paling popular ialah Google dan Bing/Yahoo. Anda kena daftar kat kedua-kedua enjin carian ini.


Pertama ialah daftar kat Google, anda buat carian Search Console dan daftarkan blog anda dalam Search Console. Dahulu Search Console nama dia Google Webmaster, dalam 2 tahun ini dia dah tukar nama kepada Search Console.


Dalam Search Console/Bing Webmaster  ini perkara utama ialah kita kena buat sitemap agar spider dalam web boleh indexing artikel anda. Biasanya sitemap yang mudah dan boleh diterima pakai oleh Bing dan Search Console ialah http://contoh.blogspot/sitemap.xml. Masukkan dalam sitemap dan dalam beberapa hari artikel anda berpotensi untuk diindex oleh spider dan akan muncul di laman sesawang.


Kedua dalam Search Console apabila anda daftar blog anda pastikan anda daftar blog guna http:// dan http:/www. Sebab ia berpotensi membolehkan blog anda diindeks dengan lebih cepat.


Memang terdapat dua enjin carian yang popular, Google dengan Search Console manakala Bing/Yahoo dengan Bing Webmaster. Saya cadangkan anda selesaikan dengan Search Console google dahulu kemudian perlahan-lahan pergi ke Bing. Dan perlahan-lahan belajar bagaimana nak gunakan kedua-dua ini. Search Console dan Bing Webmaster ini adalah nadi untuk indexing blog anda ke dunia enjin carian. Awak kena master bende ini.

Bacaan:

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Google Analytic
Google Analytics is a freemium web analytics service offered by Google that tracks and reports website traffic. Bermakna ia akan menkaji perjalanan blog anda dari segi trafik. Kelebihan kita daftar Google Analytic ini ialah kita memberitahu Google bahawa anda mempunyai blog dan ia harus di analisa.


Secara tak langsung, apabila Google Analytic tracking blog anda maka potensi blog anda untuk diindeks akan lebih baik. Untuk daftar blog anda ke Google Analytic amat mudah , anda taip Google Analytic dan daftar blog anda.


Kemudian ia minta anda verify blog anda. Anda kena masukkan kode  dalam <head>  blog anda. Kemudian anda verify dan ia akan kasi no tracking anda. Masukkan dalam blogspot setting anda.

Bacaan:  
Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Feedburner
FeedBurner is a web feed management provider launched in 2004.[1] FeedBurner was founded by Dick Costolo, Eric Lunt, Steve Olechowski, and Matt Shobe. Costolo is a University of Michigan graduate, and was CEO of Twitter from 2010 to 2015. FeedBurner provides custom RSS feeds and management tools to bloggers, podcasters, and other web-based content publishers.


Walaupun perkhidmatan ini dikatakan tidak lagi dihati Google namun untuk blogger ia amat penting. Jika anda daftar feedburner ini akan akan feedburner ID anda dan anda boleh masukkan ke sitemap di Search Console untuk diindeks oleh Google.


Lagi satu kehebatan Feedburner ini ialah ia mempunyai aplikasi email dimana pembaca akan menerima suapan artikel terbaru anda melalui email yang akan dihantar oleh Feedburner. Tapi kena pastikan mereka subscribe blog anda gunakan email oleh Feedburner ini. Tepek ajer widget email feedburner di blog anda.
Bacaan:

Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google

Ping Blog Anda
Ping blog anda direktori blogger yang ada. Apa itu Ping Website bermakna anda hantarkan artikel anda kepada satu kumpulan/website yang menerima semua artikel dari semua blogger. Pendek kata ia adalah satu kawasan umum semua para blogger berkumpul dan membaca artikel dari rakan-rakan blogger anda.


Di Malaysia secara khususnya terdapat beberapa ping blog yang popular samada ia pingkan blog anda secara auto atau pun anda kena buat secara manual. Walau apa pun caranya tujuan kita hanyalah satu iaitu  menggunakan platform Ping Website untuk promosikan artikel dalam blog anda. Potensi untuk mendapatkan pembaca adalah mudah dan tinggi. Salah satu contoh terbaik ping website yang popular di Malaysia ialah babab.net yang pingkan artikel anda secara auto. Senangkan.


Anda cuma kena masukkan widget mereka di blog anda dan ia juga mempunyai opsyen anda boleh masukkan lampiran artikel ping di blog anda menggunakan widget mereka. Aku mendapat banyak pageview menggunakan babat.net. Selain itu terdapat beberapa ping blog yang boleh anda cari di Google Search. Ini hanyalah satu contoh sahaja.



Tenik Untuk Indeks Blog Baru Dengan Pantas Oleh Google
Ping Di Sosial Media
Terkini penggunaan sosial media seperti page FB, Twitter, Printerest, Linkedin dan segala benda sosial media akan memberikan impak yang baik kepada blog anda. Google kini mengambil kira link sosial media dalam melihat kualiti blog anda. Jika anda kurang percaya, cuba periksa SEO blog, sudah ada repot berapa link anda ke sosial media. Bermakna link ke sosial media bukan sahaja memberi indeks yang baik malah boleh meningkatkan kadar pembaca di blog anda.



Kesimpulan
Untuk membuat blog baru dan memastikan ia mendapat indeks serta pageview yang baik bukanlah mudah. Ya, anda boleh menunggu dan menunggu dan lama kelamaan artikel dan blog anda pasti berada di laman carian. Tetapi berapa lama?


Pilihan syarikat blog yang baik, memahami penggunaan HTML secara asas terutama “no follow” yang kadangkala amat diperlukan untuk memastikan mana link yang boleh dindeks atau tidak dalam memastikan pagejuice blog anda di tahap optimum.


Bagaimana manipulasikan Search Console atau Bing Webmaster dalam memaksimumkan indexing blog anda di enjin carian.  Bagaimana memaksimumkan unsur-unsur lain seperti penggunaan Google Analytic, Feed Burner dan Sosial Media memainkan peranan dalam memastikan blog anda dikenal cepat di dunia laman sesawang.


Semua ini anda boleh pelajari secara perlahan, nasihat saya buat satu blog eksperimen dan guna pakai blog eksperimen ini sebagai “try and error”. Jika anda puashati maka anda membuat secara rasmi blog personal anda. Jangan terburu-buru jika anda baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging ini.


Maklumat yang saya berikan ini berdasar pengalaman peribadi.  Anda boleh rujuk Google untuk mendapatkan malumat lebih lanjut.


Saya tak jelaskan dengan lengkap apa itu Search Console, Feedburner dan sebagainya di artikel ini. Ini anda kena surf Google  dan pelajari sendiri. Klau tak mahu panjang menjela artikel ini..hehehehe

1 comment:

Safeni Feni said...

Thanks for sharing.