Home » » Terapkan Konsep 3 Idiot Dalam Pendidikan

Terapkan Konsep 3 Idiot Dalam Pendidikan

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Saturday, May 19, 2018

Terapkan Konsep 3 Idiot Dalam Pendidikan

Ini maksud Dr Maszlee Malik tentang konsep pendidikan filem 3 Idiots

Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan Menteri Pendidikan yang baharu iaitu YB Dr. Maszlee Malik. Sebenarnya, Dr Maszlee Malik telah lama memperjuangkan pendidikan dan guru-guru. Ini turut dapat dilihat menerusi manifesto semasa PRU14 yang akan membela nasib golongan pendidik.

Beliau juga dalam sesi bersama Astro Awani ada menyebut tentang konsep pembelajaran yang bakal dilaksanakan dalam lima tahun ini. Akhi Fairuz Al-Jengkawi berkongsi tulisannya di laman facebook rumusan yang dimaksudkan oleh Dr Maszlee Malik.

Ada yang tak dapat tangkap, maksud Dr Maszlee Malik dalam Astro Awani tadi

"Kita akan terapkan konsep pembelajaran dari filem 3 Idiots dalam Malaysia baharu, 5 tahun ini."Yang kurang jelas, mesti tak pernah tonton filem lakonan Amir Khan ini. Baik, mari saya jelaskan pengisian dalam filem berkenaan :

1. Amir Khan mahu mengajak masyarakat untuk memandang anak-anak berdasarkan bakat dan kemahiran yang mereka ada. Jika anak minat fotografi, jangan paksa anak untuk jadi engineer.

2. Berlumba-lumba untuk dapatkan keputusan cemerlang, mahu straight A, dapat nombor 1 dalam kelas, menjawab soalan berdasarkan skema jawapan yang diberikan, akhirnya pelajar menjadi robot, tak kreatif, takut, stress, mengalami depression dan bunuh diri.

3. Ada satu babak yang sangat menarik dalam filem ini. Prof Virus mengamuk di pejabat bila mana Amir Khan mencabar pegangannya selama ini. Maka, ditarik tangan Amir Khan masuk ke bilik kuliah dan disuruh mengajar. Scene ini sangat menarik, Amir Khan mahu beritahu, dia bukan mahu tunjuk pandai, tetapi menunjukkan cara mengajar yang sebenar. Win!

4. Subjek yang kita belajar di sekolah harus diterjemahkan di dalam kehidupan. Macam Amir Khan di awal babak masuk ke kampus, hingga senior di situ terkena renjatan elektrik. Rakannya Farhan dan Raju memberitahu, mereka belajar bab itu, tetapi Amir Khan praktikkannya. Genius!

5. Mahu belajar engineering harus berdasarkan minat, bukan paksaan dari sesiapa. Inilah prinsip yang Amir Khan pegang hingga menjadi seorang Profesor terbilang di hujung cerita.

6. Setiap pelajar berhak untuk menyatakan pendapat, walau pandangan pengajarnya salah. Sebagai contoh, babak Prof Virus menjukkan pen yang diciptakan berjuta ringgit untuk digunakan di angkasa. Akhirnya, Amir Khan kata kenapa tak guna pensel sahaja, kan boleh jimat duit tu. Win!

7. Pelajar yang beria-ia fokus dalam kelas, anak emas guru serta ulat buku tidak semestinya bagus dalam semua perkara. Dalam filem ini, Amir Khan paparkan watak Silencer yang berlagak konon dirinya paling pandai, tetapi kerjaya yang dibina tak mampu melawan Amir Khan, yang betul-betul minat dalam bidang kejuruteraan.

Cukup 7 point ini rasanya. Sangat jelas gagasan yang Dr Maszlee mahu bawa dalam pendidikan di negara. Setiap murid akan dilayan sama rata, tiada yang lebih tiada yang kurang, dan paling penting tugas guru akan diringankan.

Semoga maju jaya Tuan!

Kami bersamamu! Dan saya berharap semua ibubapa juga bersetuju.

Ini adalah hadiah Hari Guru yang paling istimewa pada tahun ini!

Akhi Fairuz Al-Jengkawi,

#TukangCeramahBudakSekolah

Kredit: Akhi Fairuz Al-Jengkawi

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers