SAMSUNG GALAXY NOTE 9 MILIK KU - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Sunday, September 30, 2018

SAMSUNG GALAXY NOTE 9 MILIK KU


Akhirnya tak dapat melayan perasaan yang membuak, setelah mendapat appravol dari isteri ku aka  financial consultant maka aku membeli SAMSUNG GALAXY NOTE 9 yang harganya agak mahal tapi untuk ku ia berbaloi.

Aku semenjak dari dulu memang pengguna Note semenjak Note 1. Dan setelah tu aku tukar kepada Sony Experia Z5. Tapi SONY memang mengecewakan aku, harganya tidak sepadan dengan keupayaannya terutama kamera memang lousy betul. Kalau anda biasa menguna Note dan tukar kepada SONY maka anda akan tahu kelemahan SONY dalam mengambil gambar. Teruk sangat.

Belum lagi ia "hang" jika panas, lagi panas hati kau. Kelebihannya ialah kau boleh basuh pakai sabun jika ia berminyak...hehehehehe.

Apabila isteri aku membenarkan aku membeli SAMSUNG GALAXY NOTE 9 secara automatik kesegaran kembali. Kelebihan Note aku rasa semua tahu.Maka aku tak mahu menghebohkannya.


Kelebihan ketara ialah sPen dia yang mempunyai kuasa bluetooh dimana kita boleh ambil gambar selfie dengan hanya menekan butang Spen. Maka tak payah ler tangan kau nak menekan butang kat telefon tu. Melalui SPen ia juga mempunyai Live Message dimana kau boleh menulis mesej bergrafik!!!



Manakala SAMSUNG GALAXY NOTE 9  kamera dia pula mempunyai aplikasi slow mo iaitu gambar bergerak palahan yang awesome. Dan kita boleh membuat emoji berdasarkan wajah kau..Menarikkan.
Gambar kau jangan cerita ler, memang sharp dan iai mempunyai Ai intelegence yang boleh mengambil gambar berdasarkan 20 senario.
Dengan kekuasaan kamera dia yang luas biasa, agak melampau tapi memang pun !!!! Kau takkan gagal menjadi fotografer yang terhebat.

Macam biasa telefon pintar spesifikasi penuh ini ia datang dengan fingerprint dan terkini iris mata juga face detection. Aku pakao fingerprint ajer. Malas nak pakai mata sebab kau kena terbeliakkan mata kau kalalu nak discan. Yalah, mata aku kan sepet...hehehehehe.


Banyak lagi aku nak cerita nak cerita tapi beru satu hari pakai. Di bawah ini aku tunjukkan spec dia. Jon layan SAMSUNG GALAXY NOTE 9.

NETWORKTechnologyGSM / HSPA / LTE
LAUNCHAnnounced2018, August
StatusAvailable. Released 2018, August
BODYDimensions161.9 x 76.4 x 8.8 mm (6.37 x 3.01 x 0.35 in)
Weight201 g (7.09 oz)
BuildFront/back glass (Gorilla Glass 5), aluminum frame
SIMSingle SIM (Nano-SIM) or Hybrid Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
- Samsung Pay (Visa, MasterCard certified)
- IP68 dust/water proof (up to 1.5m for 30 mins)
- Stylus (Bluetooth integration)
DISPLAYTypeSuper AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size6.4 inches, 103.2 cm2 (~83.4% screen-to-body ratio)
Resolution1440 x 2960 pixels, 18.5:9 ratio (~516 ppi density)
MultitouchYes
ProtectionCorning Gorilla Glass 5
- HDR10 compliant
- Always-on display
PLATFORMOSAndroid 8.1 (Oreo)
ChipsetExynos 9810 Octa - EMEA
Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 - USA/LATAM, China
CPUOcta-core (4x2.7 GHz Mongoose M3 & 4x1.8 GHz Cortex-A55) - EMEA
Octa-core (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver) - USA/LATAM, China
GPUMali-G72 MP18 - EMEA
Adreno 630 - USA/LATAM, China
MEMORYCard slotmicroSD, up to 512 GB (uses SIM 2 slot) - dual SIM model only
Internal512 GB, 8 GB RAM or 128 GB, 6 GB RAM
MAIN CAMERADual12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.4", 1µm, AF, OIS, 2x optical zoom
FeaturesLED flash, auto-HDR, panorama
Video2160p@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, HDR, dual-video rec.
SELFIE CAMERASingle8 MP, f/1.7, 25mm (wide), 1/3.6", 1.22µm, AF
FeaturesDual video call, Auto-HDR
Video1440p@30fps
SOUNDAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackYes
- 32-bit/384kHz audio
- Active noise cancellation with dedicated mic
COMMSWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth5.0, A2DP, LE, aptX
GPSYes, with A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
NFCYes
RadioNo
USB3.1, Type-C 1.0 reversible connector
FEATURESSensorsIris scanner, fingerprint (rear-mounted), accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, heart rate, SpO2
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
BrowserHTML5
- Samsung DeX (desktop experience support)
- Fast battery charging (Quick Charge 2.0)
- Qi/PMA wireless charging (market dependent)
- ANT+ support
- Bixby natural language commands and dictation
- MP4/DivX/XviD/H.265 player
- MP3/WAV/eAAC+/FLAC player
- Photo/video editor
- Document editor
BATTERYNon-removable Li-Ion 4000 mAh battery
MISCColorsMetallic copper, lavender purple, ocean blue, midnight black
PriceAbout 1000 EUR
TESTSPerformanceBasemark OS II: 3377 / Basemark OS II 2.0: 3064
Basemark X: 41994
DisplayContrast ratio: Infinite (nominal), 4.531 (sunlight)
CameraPhoto / Video
LoudspeakerVoice 71dB / Noise 74dB / Ring 80dB
Audio qualityNoise -93.7dB / Crosstalk -94.1dB
Battery life
Endurance rating 97h




No comments: