HUAWEI Y 2019 SPESIFIKASI - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Saturday, January 5, 2019

HUAWEI Y 2019 SPESIFIKASI

Huawei Y 2019

Hari ni aku belikan anak aku telepon baru sebab telepon Sony XPeria Z5 dia buat hal pula.


Aku budget tak ler banyak dan kalau beli handphone mahal-mahal bukan tahu jaga dan guna fungsinya. Macam SONY XPeria  Z5 tu..


Aku terbaca Huawei ada keluar telefon bimbit half spec Huawei Y versi 2019 dan aku pun tak pernah mencuba dan melihat Huawei ni. Lalu aku amik kesempatan belikan anak aku Huawei Y 2019 ni dengan harga RM899.

Harga budget yang sesuai untuk umur anak aku ni...hahahahaha. Bapa dia jer pakai Note 9 ok ler...hahahaha.


Kalau ikutkan spec dia boleh tahan juga ler. Memory 4GB dengan internal storage 64GB dan kamera pun agak baik berbanding SONY.

Android yang terkini dan boleh diupgrade lagi.



NETWORK
TechnologyGSM / HSPA / LTE
2G bandsGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 & SIM 2
3G bandsHSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
4G bandsLTE
SpeedHSPA, LTE-A
GPRSYes
EDGEYes
LAUNCH
Announced2018, October
StatusAvailable. Released 2018, October
BODY
Dimensions162.4 x 77.1 x 8.1 mm (6.39 x 3.04 x 0.32 in)
Weight173 g (6.10 oz)
SIMDual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
DISPLAY
TypeIPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size6.5 inches, 103.7 cm2 (~82.8% screen-to-body ratio)
Resolution1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~396 ppi density)
MultitouchYes
 - EMUI 8.2
PLATFORM
OSAndroid 8.1 (Oreo)
ChipsetHisilicon Kirin 710 (12 nm)
CPUOcta-core (4x2.2 GHz Cortex-A73 & 4x1.7 GHz Cortex-A53)
GPUMali-G51 MP4
MEMORY
Card slotmicroSD, up to 400 GB
Internal128 GB, 6 GB RAM or 64 GB, 4 GB RAM
MAIN CAMERA
Dual16 MP, f/2.0, PDAF
2 MP, f/2.4, depth sensor
FeaturesLED flash, HDR, panorama
Video1080p@30fps
SELFIE CAMERA
Dual13 MP, f/1.8
2 MP, f/2.4, depth sensor
FeaturesHDR
Video1080p@30fps
SOUND
Alert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
 - Active noise cancellation with dedicated mic
COMMS
WLANWi-Fi 802.11 а/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
Bluetooth5.0, A2DP, LE
GPSYes, with A-GPS, GLONASS, BDS
RadioFM radio
USBmicroUSB 2.0
FEATURES
SensorsFingerprint (rear-mounted), accelerometer, gyro, proximity, compass
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
BrowserHTML5
 - Charging 5V/2A 10W
BATTERY
 Non-removable Li-Ion 4000 mAh battery
MISC
ColorsMidnight Black, Sapphire Blue, Aurora Purple
PriceAbout 220 EUR

No comments: