Home » » KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Saturday, February 9, 2019

NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

Semalam merupakan tarikh keramat  kerana Galax Note 9 aku mendapat unpgrade kepada android 9 Pie bersama dengan upgrade ONE UI iaitu aplikasi smartphone utama Samsung.

Dan semalaman aku belajar apa kelebihan Android 9 Pie dan ONE UI yang heboh diperkatakan selama berbulan-bulan oleh peminat smartphone dunia. Artikel ini bukan sahaja untuk pengguna Note 9 sahaja tetapi juga kepada pengguna S9 dan Note 8 yangakan mendapat sebijik macam Note 9 aplikasi tetapi bukan pertambahan RAM atau internal storage ler..hehehehehe.

Jom kita lihat apa kelbihan Note 9 dengan Android 9 Pie dan ONE UI.

Secara keseluruhan kelebihan NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI ialah ia fokus kepada interface Samsung itu sendiri agar mesra pengguna dengan menggunakan satu jari sahaja. Itu tujuan utama peningkatan Samsung dan ada juga ada beberapa aplikasi yang hebat tapi tak banyak.

Jom kita lihat :
KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

FLOATING ASSISTANT MENU
Dimana anda aplikasi ini akan membuat butang menu terapung. Dimana ia amat mudah untuk membuat pilihan menu dengan menekan butang ini . Ia macam Iphone punya floating button.
Aku ada aktifkan dan ia amat memudahkan aku terutama aku nak buat screen shot.

KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

GALLERY RECYCLE BIN
NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI aplikasi terbaru dimana jika anda membuang gambar dari gallery anda ia akan menyimpan selama 15 hari, jika anda tidak ambil semula. Maka ia akan terus dibuang.

Aplikasi yang dinantikan oleh semua pengguna Samsung kerana adakala kita tersalah deleted dan kita boleh ambil semula tapi jangan melebihi 15 hari ler.

KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

NIGHT MODE
Ini adalah salah satu aplikasi yang dinantikan di  NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI dimana jika anda berad adi tempat gelap anda hanya perlu aktifkan night mode aplikasi dimana background anda menjadi hitam dan mudah dibaca dalam gelap.
Sebagai contoh jika anda tengah tidur tiba-tiba, ada mesej, jik aanda guna night mode senang anda membacanya tanpa merosakkan mata anda.

KELEBIHAN NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI

DEVICE CARE
NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI telah menukar nama device maintenance dengan dengan nama Devise Care dimana i atelah menambah baik membersihkan storage smartphone anda dan ia juga ada schedule auto restart yang baru.


FLOATING CAMERA BUTTON
satu lagi kelebihan NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI ialah untuk pengguna kamera dimana anda boleh floatingkan  camera button anda . Senang kalau nak amik pakai mana-mana jari pun kan. Tapi untuk Note 9, ambil gambar pakai S-Pen lagi baik. Ini untuk pengguna yang tiada S-Pen.


AUTO FACTORY REST 
NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI punyai sekuriti yang baik dmaman jika smartphone anda dicuri dan jika si pencuri mencuba sebanyak 15 kali dan gagal. Secara automatik semua data dalam smartphone anda akan dihilangkan.

GALLERY CUSTOMIZE
NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI aplikasi yang terbaik ialah Gallery telah diupgrade di mana anda boleh zoom in/out album gallery anda. Malah anda boleh membuat video dari gallery anda.

SHOW WEEK IN CALENDER
Jika anda bekerja dikilang, biasanya kita lihat waktu bekerja dalam work week. NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI ada menambah work week di calender anda. Anda hanya perlu onkan sahaja. Bagus untuk aku kerana aku boleh refer work week kat kalender aku.


LOT OF EMOJI
Satu lagi kelebihan NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI iaitu ia telah menambah baik emoji yang lebih kemas dan banyak. Dah macam what apps pula bila anda hantar mesej kepada rakan anda..heheheh.


NAVIGATION BAR
NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI dimana anda boleh hilangkan navigation bar yang kadang-kala mengganggu anda. Aku tak pakai sebab aku selesa pakai navigation bar stail lama.


Sebenarnya banyak lagi kelebihan  NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI terutama aplikasi kameranya yang punyai pelbagai kelebihan.
Malas aku nak tulis lagi ...

Lain-lain kelebihan ialah :
HOME SCREEN LOCK
LOCKDOWN MODE
LIFT TO WAKE
KEYBOARD FLOATING

Kalau anda lihat kesemua penambah baikan NOTE 9 DENGAN ANDROID 9 PIE DAN ONE UI ialah memudahkan pengguna mencapai aplikasi mereka dengan satu jari sahaja.Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers