Home » » ADA 19 BARANG DALAM RUMAH YANG KITA TIDAK TAHU, SEBENARNYA ADA TARIKH LUPUT

ADA 19 BARANG DALAM RUMAH YANG KITA TIDAK TAHU, SEBENARNYA ADA TARIKH LUPUT

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Sunday, April 21, 2019

Home· Info· 

Perkongsian  ini memberitahu anda 19 barangan yang perlu anda tahu akan tarikh luputnya.  


Mungkin ramai diantara kita yang selama ini tak ambil kisah, tapi artikel ini WAJIB baca sebagai rujukan untuk masa akan datang.  Anggap penting. 


 Antaranya adalah:


*1. Bantal -*


Luput Antara 2-3 Tahun Bantal apabila mencecah usia penggunaannya selama 2-3 tahun, ia akan mula menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman.  Secara tidak langsung ia menjadi punca utama kesihatan anda.  Walau mahal mana pun bantal yang dibeli,  bila sampai tamat tempohnya, sebaik-baiknya dibuang.


*2. Selipar* 


Luput Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Selipar adalah habitat paling sempurna untuk fungus/kulat.  Walaupun tempoh luputnya 6 bulan, saat pertama kali selipar itu menjejakkan tapaknya ke tanah, bakteria sudah mula membiak.  Oleh itu pastikan selipar anda dibasuh secara kerap, serta cukup 6 bulan, ia perlu diganti baru.


*3. Span Mandi*


Luput Dalam Masa 2 Minggu Sahaja Bila hari-hari dah sental badan, pastilah banyak bakteria-bakteri yang disisihkan daripada badan melekat ke span tadi.  Oleh itu, cara terbaik adalah untuk menukar span mandi anda 2 minggu sekali atau dengan merendamkannya kedalam air panas menggelegak bagi tujuan memusnahkan bakteria.


*4. Tuala* 


Luput Antara 1-3 Tahun Walaupun anda membasuh tuala secara kerap, masalah bakteri tetap tidak dapat diselesaikan, oleh itu, apabila tiba masanya, maksima 3 tahun penggunaan, tukarlah pada tuala yang baru. Jangan guna pada tubuh badan tuala yang sudah relai benangnya 


*5. Berus Gigi*


Luput Dalam Masa 3 Bulan Sahaja. Ini mesti ramai yang buat kan?  Berus gigi harus diganti dalam masa 3 bulan sekali. Jika anda batuk atau selsema, apabila sudah sembuh jangan guna lagi berus gigi tersebut. Ganti yang  baru.  Jika tidak, penyakit yang sama akan berulang kembali kerana bakteria tadi telah berkumpul dan menguasai berus gigi anda. Berus gigi mesti dalam keadaan baik dan jangan guna sehingga menjadi kerinting. 


*.6.Hydrogen Peroxide*


Adalah fist aid antiseptic.

Luput Dalam Masa 2 Bulan Sahaja Selepas anda membuka botol yang mengandungi bahan hydrogen peroxide, hanya 2 bulan saja kandungan didalamnya akan aktif.  Selepas 2 bulan, cecair tersebut menjadi air biasa. Pun begitu, jika ia tidak pernah digunakan dan masih ditutup rapi, ia mampu bertahan lebih daripada tempoh1 tahun.


*7. Sikat Rambut* 


Luput Dalam Masa 1 Tahun Sahaja Sebaiknya sikat dibasuh dengan air panas 1 minggu sekali dan diganti setiap 1 tahun.


*8. Minyak Wangi*


 Luput Antara 3-4 Tahun. EDP mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun didalam bekas kedap udara.   Namun bagi EDT, ia mampu bertahan selama 4 tahun.


*9. Puting Bayi*


Luput Dalam Masa 2-5 Minggu Sahaja Puting wajib diganti setiap 5 minggu, tidak kira keadaannya masih elok atau tidak.


*10. Child Car Seat*


Luput Antara 6-10 Tahun Selepas tempoh ini, struktrur car seat akan mula rosak terutama pada bahagian span.  Ini bermakna ia tidak lagi selamat digunakan.


*11. Bra*


Luput Antara 1-2 Tahun Pun begitu, apabila struktur bra tidak lagi selesa untuk dipakai seperti bentuk asal, ia petanda anda wajib menukarnya tanpa perlu menunggu selama tempoh 1 tahun.


*12. Kasut Sukan*


Luput Sebaik Struktur Berubah


*13. Rempah-ratus*


Luput Antara 1-3 Tahun Rempah-ratus seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga akan mula hilang rasa dan aroma bila disimpan lebih dari 1-3 tahun.  Berbeza bagi rempah yang telah diproses menjadi serbuk, tempoh luputnya lebih cepat iaitu selama 6 bulan.


*14. Tepung*


Luput Dalam Masa 6-12 Bulan Apabila melebihi tempoh luput, tepung akan mula dihadiri parasit dan ulat tepung (kutu)


*15. Pemadam Kebakaran*


 Luput Dalam Masa 15 Bulan Jika terdapat sebarang kerosakan pada pemadam seperti retak, berkarat dan klip patah, ia perlu diselenggara dengan kadar segera.


*16. Penyambung Elektrik*


Luput Antara 1-2 Tahun


*17. Penyembur Pembasmi Kuman*


 Luput Dalam Masa 3 Bulan


*18. Pencegah Nyamuk* 


Luput Dalam Masa 2 Tahun


*19. Power Soket*


Luput Dalam Masa 4-5 Tahun Walaupun tiada tarikh luput, namun pakar menasihati agar ia diganti setiap 4-5 tahun bagi mengelakkan masalah litar pintas.  Bila power soket mula keras atau sukar ditekan dan berwarna, ia wajib diganti.


20. ISTERI


Hanya isteri sahaja tidak ada tarikh luput...hanya dia meninggal sahaja baru boleh ditukar baru...itu pun mengikut kemampuan.


Semoga info memberi manfaat untuk anda.

####

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers