Home » » HUAWEI DIHARAMKAN DI AMERIKA SYARIKAT

HUAWEI DIHARAMKAN DI AMERIKA SYARIKAT

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Monday, May 20, 2019

Berita kurang baik iaitu Huawei diharamkan serta merta membeli produk Amerika syarikat. Impak terbesar ialah chip dan aplikasi Android dari Google.

So kita di Malaysia ni, fikirlah berpuluh kali kalau nak beli Huawei. Kalau anda suka tengok You Tube atai Youtuber atau suka pakai Goigle Chrome maka janganlah beli Huawei sebab ia tak boleh pakai.

Maka apa ertinya pakai smartphone kalau semuanya tak boleh pakai. Umpama pakai Ferari tapi pakai kat jalan kampung..hehehe.

Suka tak suka, Amerika adalah gergasi teknologi dan satu dunia masih bergantung pada sumber teknologi Amerika. 

JOM BACA ARTIKEL LENGKAP PENGHARAMAN HUAWEI.

SYARIKAT teknologi Amerika Syarikat, Google hari ini mengumumkan penggantungan perkhidmatannya untuk syarikat China, Huawei, sekali gus membuatkan mereka dalam keadaan terumbang-ambing mengenai perancangan masa depan perkakasan, perisian dan teknikalnya.


Memetik laporan Reuters, hal tersebut merupakan tamparan terbaru bagi Huawei dalam usaha kerajaan Amerika Syarikat untuk menyenarai hitam syarikat teknologi itu di seluruh dunia.

Namun, perkhidmatan Google masih boleh diakses menggunakan telefon pintar Huawei menerusi lesen secara sumber terbuka (open source).

Pengguna telefon pintar Huawei sedia ada juga masih boleh mengguna dan memuat turun kemas kini aplikasi yang ditawarkan Google, kata seorang jurucakap Google kepada Reuters.

“Kami sedang mematuhi arahan dan mengkaji apa-apa implikasi yang berlaku,” kata jurucakap berkenaan.

Katanya; “Bagi pengguna perkhidmatan Google, Google Play, serta perlindungan keselamatan Google Play Protect, mereka boleh kekal menggunakan perkhidmatan tersebut pada peranti Huawei sedia ada.”

Ia sekali gus mengakibatkan impak besar kepada pasaran telefon pintar Huawei di luar China memandangkan syarikat itu akan hilang akses kepada kemas kini untuk sistem operasi Android.

Telefon pintar Huawei yang akan dikeluarkan pada masa akan datang bakal hilang akses kepada perkhidmatan popular, termasuk Google Play Store, aplikasi Gmail dan YouTube.

“Huawei hanya akan dibenarkan mengguna versi Android yang boleh diakses secara awam (open source), manakala aplikasi dan perkhidmatan proprietari milik Google pula tidak boleh diakses,” kata seorang sumber dalam laporan eksklusif Reuters.

Mulai sekarang, Google tidak lagi memberi Huawei akses, sokongan teknikal serta kolaborasi melibatkan aplikasi dan perkhidmatan propietari miliknya, menurut sumber tersebut.

Namun, Huawei berkata bahawa sejak beberapa tahun lepas, syarikat itu telah menyediakan rancangan kontigensi dan membangunkan teknologinya sendiri sekiranya disekat daripada menggunakan Android.

Kata pihaknya, sebahagian daripada teknologi tersebut telah mula digunakan dalam beberapa produk yang dijual di China.

“Tidak kisah apa yang berlaku, masyarakat Android tidak mempunyai hak undang-undang untuk menghalang mana-mana syarikat daripada mengakses lesen sumber terbuka,” kata Timbalan Pengerusi Huawei Eric Xu dalam temubual bersama Reuters pada Mac lalu.

Bagaimanapun, aplikasi popular Google seperti Gmail, YouTube dan pelayar Chrome akan hilang daripada peranti Huawei yang dikeluarkan pada masa depan kerana aplikasi tersebut tidak disokong menerusi sistem operasi versi sumber terbuka.

Hanya pengguna telefon pintar Huawei sedia ada yang boleh mengakses Google Play Store lalu masih boleh memuat turun kemas kini aplikasi yang ditawarkan Google.

Isu ini juga tidak akan menjejaskan pengguna Huawei di China memandangkan kebanyakan aplikasi Google telah diharamkan di negara itu.

Kerajaan Amerika di bawah pimpinan Donald Trump pada Khamis lalu meletakkan Huawei Technologies Co Ltd dalam senarai hitam sekali gus menyukarkan syarikat itu untuk beroperasi dengan pihak di Amerika Syarikat (AS).

Pasaran Huawei di Eropah yang merupakan pasaran kedua terbesar syarikat itu mungkin akan terjejas kerana perkhidmatannya dilesenkan menerusi Google di Eropah.


Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers