Home » » BERAPA BUDGET MELANCONG KE INDONESIA?

BERAPA BUDGET MELANCONG KE INDONESIA?

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Wednesday, July 17, 2019

BUDGET MELANCONG KE INDONESIA
JOGJAKARTA
Boleh dikatakan saban tahun aku melancong ke Indonesia. Untuk aku Indonesia ini sebuah negara yang amat cantik dengan penduduknya yang amat ramah. Kalu ikutkan aku dah pergi Jogjakarta, Lombok, Lombok Gili Trawangan, Medan dan Bali. Dan tahun ini akan pergi Surabaya, Bandung dan Jakarta.

Tahun ini paling hebat ler sebab aku pergi ke Indonesia 3 kali iiatu Medan, Bandung dan Surabaya. Kenapa aku suka ke sana selain pemandangan dan rakyatnya yang ramahm iaitu kos yang murah. Kalau aku buat trip ke Indonesia, kos keseluruhan tidak termasuk perbelanjaan pasti bawah RM1000. Itu standard aku kalau nak melancong ke Indonesia atau kalau boleh ke negara Asia lain.

Kenapa? Dengan kos bawah RM1000 seorang aku boleh pergi melancong beberapa kali. Sebagai contoh bulan March yang lalu aku pergi melancong ke Medan kos kapal terbang, pemandu pelancong dan hotel semuanya berjumlah RM850 sahaja selama 4H3M melibatkan 3 hotel iaitu Danau Toba, Berastagi dan bandar Medan. Murah kan.

Trip yang terbaru iaitu aku pergi Jakarta- Bandung selama 5H4M kos untuk seorang RM700 sahaja termasuk 1 hotel itu pun aku minta hotel 4 Bintang sebab bawa perempuan takkan nak duduk hotel murah plak...hehehehe. Perempuan tu bini aku, kakak aku dan adik ipar aku ler..Jangan pikir bukan-bukan plak..ahaks

Sebab tu aku nasihatkan semua kalau hendak ke Indonesia tak perlu kos banyak-banyak. Bagaimana caranya. Pertama yang selalu buat kita pening kepala ialah harga kapal terbang. Biasanya kalau nak murah naik ler Air Asia. Memang cukup murah dan tambah murah kalau tak ambil bagasi. Tempat duduk aku amik sebab malas nak duduk jauh-juah dengan kumpulan. Makan tak payah ler amik, sebelum naik flight kau makan ler dulu. Paling jauh pun ke Indonesia 3 jam. Takkan tak makan 3 jam boleh buat kita kebuluran..hehehehe. Biasany akos Air Asia ini aku lihat dalam RM350 hingga RM500 pergi balik ikut destinasi.

Tempoh hari Air Asia ada buat free seat, aku dapat pergi ke Jakarta dengan harga RM60 sahaja. Nasib ler kalau dapat murah lagi baik kan.

Tambang Air Asia ini murah kalau kita pergi bukan waktu kemuncak seperti cuti sekolah atau hari perayaan. Kau boleh dapat harga sehingga 60% murah dari harga biasa.
BUDGET MELANCONG KE INDONESIA
BALI

Kedua ialah harga pemandu pelancong. Biasanya kalau nak lagi murah jangan amik pemandu pelancong, kau buat bag pack jer. Biasanya kos pemandu pelancong Indonesia ini standard dalam RM400 hingga RM500 jer jika kau bercuti 4H3M dengan hotel. Bayangkan kalau kau tak amik pemandu pelancong kos kau ke Indonesia hanya tiket flight dan hotel  sahaja.

Tapi Indonesia ini perkhidmatan awam dia bukan macam Korea. Ia macam Malaysia iaitu tak tepat masa dan penuh...hehehehe. . Lagipun kawasan pelancongan mereka jauh-jauh, ehhhh memang leceh ler kalau back pack apatah lagi jalan sama keluarga.

Tapi aku nasihatkan pakai pemandu pelancong sebab kau takkan buang masa kecuali kau bercuti di pulau-pulau. Itu tak payah ler. Dengan pemandu pelancong hanya kau sajer ikut tanpa group lain. Kau mempunyai kawalan atas pelancongan kau, kalau kau tak suka tempat tu kau pergi kejap ajer ler. Kalau kau suka kau lepak lama sikit. Pemandu pelancong tu ikut arahan kau ajer ler.

Sekali lagi aku ulang, pemandu pelancong yang aku maksudkan dengan kos RM400-RM500 ini ialah pemandu pelancong peribadi bukan ikut group. Ia biasanya pakai kereta Avanza kalau group kau dalam 4-5 orang ler.
BUDGET MELANCONG KE INDONESIA
LOMBOK

Hotel aku budjet kalau 2 bilik selama 4H3M ialah dalam RM1000 iaitu seorang RM250 ler. Ini hotel yang baik punya iaitu 3 hingga 5 Bintang. Kalau kau amik hostel lagi murah giler tapi sekali lagi aku beritahu kalau kita bawa keluarga janganlah nak duduk hostel-hostel ini. Lemas ler, duduk kat hotel jer. Lagipun hotel di Indonesia murah bangat.

Tapi kini aku dah pandai sikit, kalau aku ke Indonesia aku minta pemandu pelancong carikan hotel sekali masukkan dalam kos pakej dia. Sebab tu harga pemandu aku dalam RM400-RM500. Dulu aku cari hotel sendiri sebab nak merasa hotel mewah kat Indonesia so bila kita amik hotel sendiri maka kos pemandu pelancong hanya dalam RM300 seorang jer.

Kita tetap rugi dalam RM100, so lagi baik amik pemandu pelancong dan hotel dan siap makan tengahari.

Itulah kos sebenar kalau nak melancong ke Indonesia.
Kos kapal terbang pergi balik maksimum RM500-RM600.
Kos pemandu pelancong termasuk hotel dan makan tengahari RM500
Paling mahal pun dalam RM1100 seorang . Aku amik harga paling tinggi ini..
Aku biasanya paling tinggi pun seorang RM850 dan belum pernah mencecah RM1000. Kalau mahal sebab cuti sekolah tiket flight mahal..

Jika aku kedekut giler:
Kos kapal terbang pergi balik maksimum RM500-RM600.
Tiada kos pemandu pelancong RM0 ( bag pack) - kos pengangkutan awam atau sewa motor sehari RP60K kot.
Tinggal kat hostel RM100
Makan kat warung-warung - memang cukup murah ler..don't worry..


BUDGET MELANCONG KE INDONESIA
GILI TRAWANGAN

BUDGET MELANCONG KE INDONESIA
MEDAN

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers